Ga naar de inhoud
BBQfriends.nl
  • BBQfriends
    • BBQ nieuws
    • Vlog’s
      • Leuke reclame filmpje
      • Speenvarken op de BBQ
      • Bertha de koe
    • Foto’s
    • Handige Links
    • BBQ Kennisbank
      • Half varken verdelen
      • Half Rund verdelen
      • Iberico varkensvlees wat is dat?
  • Vlees Bestellen
  • BBQ recept
    • BBQ Workshop
      • Risotto met Kip van de BBQ
      • Italiaanse Hamburger Focaccia
      • Entrecote van de Barbecue
      • Cote de Boeuf BBQ Workshop
    • BBQ recept varkensvlees
      • Spareribs recept
        • Kant en klare spareribs of vers?
        • Coca cola Spareribs
        • Spareribs met zoete chilisaus
        • Spareribs met pompoenmarinade
        • Spareribs oven botermals!
        • Zoete Spareribs lekker sticky!
    • BBQ recept kip
    • BBQ recept rundvlees
    • BBQ er bijtjes
    • BBQ recept tapas
    • BBQ aardappelen
    • BBQ recept kalfsvlees
    • BBQ recept lamsvlees
    • BBQ recept vis
    • BBQ recept toetje
  • BBQ Shop
    • Vlees Bestellen
    • Bierbrouw pakket
    • BBQ Kado’s
    • BBQ kookboek
  • Kies je BBQ
    • Alle BBQ’s
    • Houtskoolbarbecues
      • Barbecook Houtskoolbarbecues
      • Boretti Houtskoolbarbecues
      • Weber Houtskoolbarbecues
    • Gasbarbecues
      • Boretti Gasbarbecues
      • Barbecook Gasbarbecues
      • Burnhard Gasbarbecues
      • Weber Gasbarbecues
    • Kamadobarbecues
      • Kamado Joe Kamadobarbecues
      • Big Green Egg Kamadobarbecues
      • The Bastard Kamadobarbecues
      • Grill Guru Kamadobarbecues
      • Kamado Grills
      • Patton Kamadobarbecues
    • Primo Grill Kamadobarbecues
    • Tafelbarbecues
    • Elektrische barbecues
  • BBQ accessoires
    • Aanmaaksystemen
      • Aanstekers
      • Houtskool
      • Aanmaakblokjes
      • Briketten
      • Lucifers
      • Brikettenstarters
      • Brandpasta
      • Lavastenen
    • Barbecue kookgerei
      • Barbecuespatels
      • Barbecuegerei-sets
      • Barbecuetangen
    • Bakplaten & Barbecuepannen
      • Barbecue pannen
      • Bakplaten
      • Klemroosters
    • Barbecuespiezen
    • Pizzascheppen
    • Barbecue thermometers
    • Kiphouders
    • Draaispitten
  • BBQ KADO IDEE
    • Bbq schort
    • BBQ accessoires
    • BadBoysBrand
    • Barbecue boeken
mei 22, 2023 door BBQfriends.nl

Cervelaatworst

Cervelaatworst
mei 22, 2023 door BBQfriends.nl

Wat is cervelaat?

Cervelaatworst is een droge worst die gewoonlijk varkens- en rundvlees bevat.

De naam is afgeleid van het Latijnse cerebellum (kleine hersenen) via het Italiaanse cervellata. Hersenen waren ooit een ingrediënt van de worst.

In Vlaanderen spreekt men van cervela of knoflookworst, die bij de meeste frituurzaken ook gebakken of niet-gebakken kan worden besteld. Een specifieke lokale variant is de Gentse paardenknoflookworst, gemaakt van paardenvlees.

Cervelaatworst

Cervelaatworst is er ook in verschillende vormen: “gewone” cervelaatworst, de Elzasser of wijncervelaat, oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige Duitse regio Elzas. De buitenkant van deze worst is bekleed met een laagje van bijvoorbeeld groene paprika, Parmezaanse kaas of gebakken ui. Er bestaat ook pepercervelaat en grove cervelaat.

Wat is verschil tussen salami en cervelaat?

Salami is een cilindrische gerookte worst van varkensvlees, rundvlees of ander vlees. Het heeft een kenmerkende smaak door het pekelproces en bevat een grote hoeveelheid vet

Cervelaat daarentegen is een droge worst die meestal varkens- en rundvlees bevat zonder toegevoegd vet of pekelmiddel. Cervelaat wordt traditioneel op smaak gebracht met knoflook, peper en kruiden. Zowel salami als cervelaat zijn een soort vleeswaren, maar verschillen in hun bereiding en gebruikte ingrediënten

Wat maakt iemand een expert in het maken van cervelaat?

Het maken van cervelaat vereist ervaring en deskundigheid die alleen door uitgebreide oefening kan worden opgedaan. De belangrijkste elementen om een expert in dit vak te worden zijn het begrijpen van de juiste verhoudingen van

Welk vlees is een cervelaat ?

Het grote verschil tussen salami en cervelaat is hun smaak. Salami heeft een sterke, zoute smaak door het droogproces, terwijl cervelaat milder en minder zout is. Bovendien bevat salami meer vet dan cervelaat, waardoor het een zachtere textuur heeft.

Cervelaworsten worden meestal gemaakt met varkensvlees, rundvlees of gevogelte. Er zijn echter regionale variaties die ook ander vlees kunnen bevatten, zoals paardenvlees in het geval van sommige Belgische en Franse producten.

De droge worst wordt gekruid met kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat of koriander alvorens te worden gedroogd of gerookt. Sommige versies kunnen ook worden gevuld met andere ingrediënten zoals kaas, uien of knoflook voordat ze worden gekookt. In alle gevallen moeten de worsten voor het eten worden gekookt. Ze worden meestal als voorgerecht geserveerd, maar kunnen ook als hoofdgerecht of tussendoortje worden gegeten.

Wat is het verschil tussen salami cervelaat en snijworst?

Het belangrijkste verschil tussen salami en cervelaat is de textuur. Salami is een droge, gezouten worst, terwijl cervelaat een zachte, niet-gezouten worst is. Snijworst is een soort gekookte worst die voor het serveren in dunne stukjes is gesneden

Salami en cervelaat worden beide gemaakt van gemalen vlees (meestal varkens- of rundvlees) en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Snijdworsten worden echter meestal gemaakt van grotere stukken vlees die in stukken zijn gesneden of op een of andere manier zijn bewerkt voordat ze tot schakels of pasteitjes worden gevormd. Ze kunnen ook worden gerookt of gekruid voordat ze worden geserveerd. Alle soorten worst moeten voor het eten worden gekookt.

Hoe eet je runder cervelaat?

Runder cervelaat is het lekkerst als het gekookt is. Het kan worden gegrild, gebakken of in de oven. Bij grillen bak je de worstjes op middelhoog vuur tot ze lichtbruin en doorbakken zijn. Als u ze in de pan bakt, bakt u ze in een koekenpan met een beetje olie op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten per kant. Bij het bakken in de oven, voorverwarmen op 190°C en 20-25 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

Runder cervelaat is heerlijk warm geserveerd met geroosterde groenten, aardappelpuree, salade of op zichzelf als voorgerecht. Het kan ook worden toegevoegd aan pasta’s en salades voor extra smaak. Voor een meer verwennerij, probeer het in plakjes te snijden en te serveren met gegrilde uien en gesmolten kaas op een geroosterd stokbrood.

  • Over
  • Laatste berichten
BBQfriends.nl
Volg ons
BBQfriends.nl
Beleef het buitenleven met vrienden bij BBQfriends.nl
BBQfriends.nl zijn BBQ lovers met een groot bourgondische barbecue hart. We houden van gezelligheid, samen borrelen, kokkerellen en samen genieten van heerlijke BBQ lekkernijen. We delen graag onze verhalen en geheime Barbecue recepten met jou.
BBQfriends.nl
Volg ons
Laatste berichten van BBQfriends.nl (alles zien)
  • Sous vide bavette BBQ - mei 26, 2023
  • Bavette marinade BBQ gids - mei 26, 2023
  • Bavette recept BBQ: Smeulend Vuur & Mals Vlees - mei 26, 2023
Vorig artikelCabanossiVolgend artikel Currywurst

Geef een reactie Reactie annuleren

Wat is jouw ervaring? Deel je passie voor barbecueën met ons.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Vlees v /d boer!

Starterspakket

BBQfriends.nl is de website van vrienden met passie voor barbecueën. Geniet van het leven en deel dat samen met leuke momenten. Lees onze recepten, volg ons online en bestel bij alles voor een geweldige BBQ. In de content die wij publiceren, promoten we affiliate producten met klikbare links en verwijzen we je door naar de juiste aanbieder. Steun BBQfriends zodat we mooie content voor jou kunnen blijven maken.
  • Over ons
  • BBQ nieuws
  • Links
  • Partners
  • Privacy
  • Contact
  • Winkel
  • Vlees bestellen
  • Rundvleespakket
  • Varkensvleespakket
  • Kipvleespakket
  • Wildvleespakket
  • Visvleespakket
  • BBQ cadeaus
  • BBQ Workshop
  • BBQ recept Varkensvlees
  • BBQ recept Rundvlees
  • BBQ recept Kalfsvlees
  • BBQ recept Lamsvlees
  • BBQ recept Wild
  • BBQ recept Kip
  • BBQ recept Vis
  • BBQ recept Toetje
  • BBQ recept er Bijtjes

Onze partner in vlees voor een geweldige BBQ ervaring

Copyright © 2023 BBQfriends beleef het buitenleven!. Alle rechten voorbehouden.
We gebruiken cookies op onze website om je een geweldige ervaring te bieden en persoonlijke advertenties te tonen doordat we jou voorkeuren en herhaalde bezoeken onthouden.
Door op "Ik ga akkoord" te klikken, stem je in met het gebruik van ALLE cookies.
Je kunt ook naar "Cookie-instellingen" gaan om een ​​gecontroleerde toestemming te geven en ons privacybeleid te lezen.
Cookie instellingenIk ga akkoord
Manage consent

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Functioneel
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op sociale mediaplatforms, het verzamelen van feedback en andere functies van derden.
Prestatie
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Analytics
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de verkeersbron, enz.
Advertenties
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden. Uw persoonlijke gegevens/cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties op de eerste laag van de toestemmingsverklaring.
Andere
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN

Link invoegen/bewerken

Geef de URL van de bestemming

Of link naar bestaande inhoud

    Geen zoektekst gespecificeerd. Recente berichten worden getoond. Zoek of gebruik de pijltoetsen omhoog en omlaag om een item te selecteren.