Steak Fiorentina BBQ

Steak Fiorentina BBQ

Na ons bezoek in Italië hebben we Dario Cecchini de beroemde slager in Panzano in Chianti bezocht.
Cecchini werd geboren in 1955 in het Toscaanse dorpje Panzano.
Daarnaast was zijn vader slager, de achtste generatie van Cecchini slagers.
Dario is namelijk een beroemdheid in het dorpje om zijn vakmanschap als slager.
Hij staat bekend om zijn bijzondere bereidingen van onder andere Bistecca Steak Fiorentina.

Steak Fiorentina BBQ - Bistecca Fiorentina - T-bone Steak - Dikke entrecote met bot - Slager Dario Cecchini Italië - www.BBQfriends.nl

Dario Cecchini bekend door zijn bereiding

Na de heerlijke maaltijd gaan we de T-bone thuis bereiden op de basterd.
Steak Fiorentina ala Bjorn.
Kijk mee en beleef onze passie voor eten www.BBQfriends.nl

Bereiden op de Basterd een dikke entrecote met been

We gaan aan de slag met een mooie Cote à l’os ofwel een dikke entrecote met been.
De Bistecca Fiorentina is bovendien een echte klassieker uit Italië.
De koningin der Italiaanse vleesgerechten is dus de Bistecca alla Fiorentina.
Het is een originele T-bone steak zonder haas die boven alles wordt gebakken op een grill.
De steak wordt daarnaast geserveerd in grote grove stukken.

Wat is een Bistecca Fiorentina?

De Steak wordt echter ook wel Bistecca alla Fiorentina genoemd.
Bistecca alla Fiorentina is afkomstig uit Florence en bijna net zo oud als de stad.
Vroeger werd het voor het eerst gemaakt door de familie Medici.
Ten slotte wordt deze steak boven houtskool gegrild en enkel met zout en peper bestrooid.

Bereiding Steak Fiorentina op de BBQ:

Laat het vlees een klein uurtje op kamertemperatuur komen.
Verwarm je kamado barbecue met flink wat kolen. Besprenkel daarnaast het vlees met een beetje olijfolie, peper en zout.

Grill het vlees aan beide zijden gedurende 5 minuten. Ook met een takje rozemarijn kun je ook weer gebruiken op wat olie te besprenkelen op de Steak. Het vlees wordt dan krokant (crispy) van buiten echter moet echt goed rood zijn van binnen.

Is de Steak niet te rood van binnen?

Meet met je temperatuurmeter de kern voor de juiste gaarheid.
Laat je Steak Fiorentina dan nog 10 minuutjes zoveel mogelijk indirect nagaren.

Laat de Steak 10 minuten rusten onder aluminiumfolie en snijd het dan in mooie stukjes tegen de draad in.
Serveer de steak en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *