Entrecote van de BBQ

Gegrilde Entrecote van de BBQ

Een dikke vette Entrecote, i love it! De Entrecote is een populair stuk rundvlees met een randje vet. Het vlees komt van de rug van het rund die bedekt is met een dikke zeen laag. Het is een van de belangrijkste spieren in een koe of stier. Het is een echte werk spier. Als je de Entrecote dan ook proeft is hij eigenlijk altijd heerlijk zacht. Het mooie rode vlees heeft veel smaak en heeft dan ook een korte bereiding.
De Cote de Boeuf is een variatie van de Entrecote maar dan met bot.

Hot & Fast de Entrecote bakken

Het stuk vlees gesneden uit de dunne lende. De steak is een topper voor een bereiding op de BBQ. Werd een koe vroeger gekeurd, dan ging dat aan de hand van het voelen aan de dunnen lende. Was de dunne lende mooie stevig en vol dan werd het rund goedgekeurd  en werd hij verkocht op de markt. Vandaag hebben wij ook een mooie stevige entrecote van het Limousin Rund en die zeker de moeite waard.

Steak BBQ marinade

Vandaag bereiden we de Entrecote-steak met een rub van Jord Althuis. Hij heeft een toplijn met rubs speciaal voor rundvlees. De samenstelling geeft net dat extra tintje aan je vlees wat de bark ten goede komt. De bark is de karamelisering rondom het stuk vlees wat je bereid.
Zo blijft vlees zowel met hot & fast en slowcooking in beide vormen heerlijk sappig. De bark zorgt ervoor dat de vleessappen in het vlees blijven. Dat is top want het vlees heeft daardoor veel smaak en dat proef je.

Mega Entrecote aan een stuk bereiden BBQ

Het bereiden van b.v 1 kilo Entrecote aan een stuk op de BBQ is ook een prima oplossing voor een aantal mensen. Maak hierbij ook gebruik van een kernthermometer zoals een Grilleye en je stuurt aan op de juiste gaarheid van zo’n 50 á 52 graden. Vervolgens haal je de Entrecote aan een stuk van de Barbecue en wikkelt hem in aluminiumfolie en laat hem zo’n 10 minuten rusten.

Gaartijd Entrecote BBQ

Let op, hierbij gaat de garing van het product door naar zo’n 55 graden. De warmte blijft erin door het afsluiten van de entrecote. Na 10 minuten pak je het rustig uit en laat hem even uit wasemen. Dan snij je mooie plakken van de dunnen lende.

Malse dunnen lende low and slow

Een groot stuk vlees bereiden zoals een Entrecote aan het stuk van zo’n 4 kilo werkt op dezelfde manier. De bereiding van de dunne lende gaat dan indirect op de barbecue. Ik denk dat je toch een uurtje of 4 mag rekenen voor de bereiding. Verder is de temperatuur bij het low en slow bereiden van de entrecote het belangrijkste. Ga te werk met een temperatuur van zo’n 120°C. Een stuk van 4 kg vlees met een kerntemperatuur van ongeveer 50°C geeft je richttijd van ongeveer 4 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *