Homemade bitterballen

Maak zelf de lekkerste bitterballen!

Er gaat natuurlijk niets boven eigengemaakte bitterballen.
Met het juiste vlees, een krachtige bouillon en een smeuïge roux maak je zelf de lekkerste bitterbalen.
Uiteraard zijn we op zoek gegaan naar het geheime recept van ervaren bitterbal topchefs!

Homemade bitterballen maak je zelf!

Homemade bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nlNa ons Project Bertha  in 2016 was het idee al om een keer zelf bitterballen te maken. Met het splitsen van het rund hadden we de lekkerste stukjes vlees apart gehouden voor project bitterbal! Met zorg waren de stukjes vlees al gesneden in vierkante blokjes en netjes gevacuümeerd. Nu een later in het seizoen is het een mooi projectom de bitterbal vorm te gaan geven.

 

 

 

Hoe maak je de lekkerste bitterbal van Nederland?

Nederland staat bekend om z’n kroketten en bitterbalen van vlees. Maar ja, dan wil je wel een top bitterbal recept.
Wie maakt nou de lekkerste kroketten en bitterballen van Nederland? Na even Googelen kwamen we al snel bij Van Dobben. Al jaren staat Van Dobben bekend om zijn lekkere smeuïge, goed gekruide bitterballen. Hoe komen we dan aan dat recept als basis? Na zoeken vonden we het geheime recept voor de bitterbal uit de keuken van “Van Dobben”.

Het geheime Van Dobben bitterballen recept!

Ga zelf aan de slag en maak je eigen bitterbal ‘a la Van Dobben’!
Hieronder het basis recept voor de bitterbal of kroket.

BBQfriends bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nl

Ingrediënten:

500 gr runder- of kalfspoulet
0.5 liter runder- of kalfsbouillon, afgekoeld*
60 gr boter
60 gr bloem, gezeefd
2 eieren
150 gr paneermeel
worchestersaus
1 eetlepel melk
nootmuskaat
4 blaadjes gelatine
zout en peper

Werkwijze:

BBQ Friends bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nlSnij het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en laat de gelatine weken in koud water. Maak vervolgens de roux: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer het goed door. Verwarm dit tot het mengsel los komt van de pan en een beetje zanderig wordt. Dat is een teken dat de roux goed gaar is. Voeg al roerende de koude bouillon en de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en blijf roeren tot er een gladde ragout ontstaat. Doe dit voorzichtig en nooit met een mixer! Dan maak je de ragout kapot. Je zult eerst nog wat klontjes zien, maar die verdwijnen vanzelf tijdens het roeren. Spatel het vlees erdoor en laat nog een paar minuten goed doorwarmen. Het mengsel mag niet koken. Breng de ragout op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worchestersaus. Je ragout is nog vrij dun, maar dat maakt niets uit! Schep de ragout in een schaal en laat het in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Na het opstijven is je ragout een soort dikke plak geworden.

Bitterballen paneren:

Klop in een diep bord de eieren los met de melk en strooi het paneermeel op een plat bord. Schep met een ijslepel een bolletje ragout en draai deze met je handen tot een mooie gladde bol. Rol het bolletje door het paneermeel en vorm deze vervolgens tot een mooie bitterbal door hem tussen je handpalm en je werkblad te rollen. Doop de bitterbal in het eimengsel, en vervolgens nogmaals in het paneermeel. Zorg dat de bitterbal overal goed bedekt is. Leg de bitterballen minimaal nog 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

De lekkerste bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nl

Bitterballen bakken:

Bak de kroketten in olie op 180 graden ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Je hebt per kroket 1 liter frituurvet nodig. Als je te veel bitterballen in te weinig vet bakt, koelt het vet te snel af. Je bitterballen zuigen het vet dan op en worden niet mooi krokant.

Het resultaat! Super lekker!

Bron: Het geheime Van Dobben bitterballen recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *