Skip to content
BBQfriends.nl
  • BBQfriends
    • BBQ nieuws
    • Vlog’s
      • Leuke reclame filmpje
      • Speenvarken op de BBQ
      • Bertha de koe
    • Foto’s
    • Handige Links
    • BBQ Kennisbank
      • Half varken verdelen
      • Half Rund verdelen
      • Iberico varkensvlees wat is dat?
  • Vlees Bestellen
  • BBQ recept
    • BBQ Workshop
      • Risotto met Kip van de BBQ
      • Italiaanse Hamburger Focaccia
      • Entrecote van de Barbecue
      • Cote de Boeuf BBQ Workshop
    • BBQ recept varkensvlees
      • Spareribs recept
        • Kant en klare spareribs of vers?
        • Coca cola Spareribs
        • Spareribs met zoete chilisaus
        • Spareribs met pompoenmarinade
        • Spareribs oven botermals!
        • Zoete Spareribs lekker sticky!
    • BBQ recept kip
    • BBQ recept rundvlees
    • BBQ er bijtjes
    • BBQ recept tapas
    • BBQ aardappelen
    • BBQ recept kalfsvlees
    • BBQ recept lamsvlees
    • BBQ recept vis
    • BBQ recept toetje
  • BBQ Shop
    • Vlees Bestellen
    • Bierbrouw pakket
    • BBQ Kado’s
    • BBQ kookboek
  • Kies je BBQ
    • Alle BBQ’s
    • Houtskoolbarbecues
      • Barbecook Houtskoolbarbecues
      • Boretti Houtskoolbarbecues
      • Weber Houtskoolbarbecues
    • Gasbarbecues
      • Boretti Gasbarbecues
      • Barbecook Gasbarbecues
      • Burnhard Gasbarbecues
      • Weber Gasbarbecues
    • Kamadobarbecues
      • Kamado Joe Kamadobarbecues
      • Big Green Egg Kamadobarbecues
      • The Bastard Kamadobarbecues
      • Grill Guru Kamadobarbecues
      • Kamado Grills
      • Patton Kamadobarbecues
    • Primo Grill Kamadobarbecues
    • Tafelbarbecues
    • Elektrische barbecues
  • BBQ accessoires
    • Aanmaaksystemen
      • Aanstekers
      • Houtskool
      • Aanmaakblokjes
      • Briketten
      • Lucifers
      • Brikettenstarters
      • Brandpasta
      • Lavastenen
    • Barbecue kookgerei
      • Barbecuespatels
      • Barbecuegerei-sets
      • Barbecuetangen
    • Bakplaten & Barbecuepannen
      • Barbecue pannen
      • Bakplaten
      • Klemroosters
    • Barbecuespiezen
    • Pizzascheppen
    • Barbecue thermometers
    • Kiphouders
    • Draaispitten
  • BBQ KADO IDEE
    • Bbq schort
    • BBQ accessoires
    • BadBoysBrand
    • Barbecue boeken
februari 19, 2017 by BBQ friends

Homemade bitterballen

Homemade bitterballen
februari 19, 2017 by BBQ friends

Maak zelf de lekkerste bitterballen!

Homemade bitterballen hoe maak je die? Er gaat natuurlijk niets boven eigengemaakte bitterballen.
Met het juiste vlees, een krachtige bouillon en een smeuïge roux maak je zelf de lekkerste bitterbalen.
Uiteraard zijn we op zoek gegaan naar het geheime recept van ervaren bitterbal topchefs!

Homemade bitterballen maak je zelf!

Homemade bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nlNa ons Project Bertha  in 2016 was het idee al om een keer zelf bitterballen te maken. Met het splitsen van het rund hadden we de lekkerste stukjes vlees apart gehouden voor project bitterbal! Met zorg waren de stukjes vlees al gesneden in vierkante blokjes en netjes gevacuümeerd. Nu een later in het seizoen is het een mooi projectom de bitterbal vorm te gaan geven.

Hoe maak je de lekkerste bitterbal van Nederland?

Nederland staat bekend om z’n kroketten en bitterbalen van vlees. Maar ja, dan wil je wel een top bitterbal recept.
Wie maakt nou de lekkerste kroketten en bitterballen van Nederland? Na even Googelen kwamen we al snel bij Van Dobben. Al jaren staat Van Dobben bekend om zijn lekkere smeuïge, goed gekruide bitterballen. Hoe komen we dan aan dat recept als basis? Na zoeken vonden we het geheime recept voor de bitterbal uit de keuken van “Van Dobben”.

Het geheime Van Dobben bitterballen recept!

Ga zelf aan de slag en maak je eigen bitterbal ‘a la Van Dobben’!
Hieronder het basis recept voor de bitterbal of kroket.

BBQfriends bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nl

Ingrediënten:

  • 500 gr runder- of kalfspoulet
  • 0.5 liter runder- of kalfsbouillon, afgekoeld*
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 150 gr paneermeel
  • worchestersaus
  • 1 eetlepel melk
  • nootmuskaat
  • 4 blaadjes gelatine
  • zout en peper

Werkwijze Homemade bitterballen:

BBQ Friends bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nlSnij het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en laat de gelatine weken in koud water. Maak vervolgens de roux: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer het goed door. Verwarm dit tot het mengsel los komt van de pan en een beetje zanderig wordt. Dat is een teken dat de roux goed gaar is. Voeg al roerende de koude bouillon en de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en blijf roeren tot er een gladde ragout ontstaat. Doe dit voorzichtig en nooit met een mixer! Dan maak je de ragout kapot. Je zult eerst nog wat klontjes zien, maar die verdwijnen vanzelf tijdens het roeren. Spatel het vlees erdoor en laat nog een paar minuten goed doorwarmen. Het mengsel mag niet koken. Breng de ragout op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worchestersaus. Je ragout is nog vrij dun, maar dat maakt niets uit! Schep de ragout in een schaal en laat het in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Na het opstijven is je ragout een soort dikke plak geworden.

Bitterballen paneren:

Klop in een diep bord de eieren los met de melk en strooi het paneermeel op een plat bord. Schep met een ijslepel een bolletje ragout en draai deze met je handen tot een mooie gladde bol. Rol het bolletje door het paneermeel en vorm deze vervolgens tot een mooie bitterbal door hem tussen je handpalm en je werkblad te rollen. Doop de bitterbal in het eimengsel, en vervolgens nogmaals in het paneermeel. Zorg dat de bitterbal overal goed bedekt is. Leg de bitterballen minimaal nog 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

De lekkerste bitterballen maak je zelf! - Het geheime Van dobben bitterballen recept - www.bbqfriends.nl

Bitterballen bakken:

Bak de kroketten in olie op 180 graden ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Je hebt per kroket 1 liter frituurvet nodig. Als je te veel bitterballen in te weinig vet bakt, koelt het vet te snel af. Je bitterballen zuigen het vet dan op en worden niet mooi krokant.

Het resultaat! Super lekker!

 

 

Bron: Het geheime Van Dobben bitterballen recept

Dit geheime Van Dobben kroketten recept hebben we niet zelf verzonnen maar wel als basis gebruikt. Lees mee…

Hoe maak je zelf de lekkerste bitterballen en krokketten met het Van Dobben roux!

Nederland heeft een grote kroketten verslaving. We eten er zo’n 300 miljoen per jaar, gemiddeld dus zo’n 25 per persoon. Ik drijf dat gemiddelde flink naar beneden, want als ik er 3 per jaar eet is dat veel. Ik vind ze super lekker maar ik schrik altijd van de ingrediënten lijst. De gemiddelde supermarkt kroket is een bom van kunstmatige smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en andere ’troep’. Om over het vlees nog maar niet te beginnen!

En waarom eigenlijk? Dat moet ook Van Dobben gedacht hebben, want onlangs besloten ze terug te gaan naar hun originele receptuur uit 1945, toen een kroket nog gewoon uit vlees, bloem, bouillon, roomboter, en kruiden bestond. Zonder kunstmatige smaakversterkers.

Piet legt uit hoe je de perfecte ragout maakt

Piet legt uit hoe je de perfecte ragout maakt

De kroketten passie van Piet

Afgelopen week werd ik met nog een aantal andere foodbloggers door Van Dobben uitgenodigd om de nieuwe receptuur te komen proeven. Of sterker nog: zelf te komen maken! Dat liet ik mij natuurlijk geen 2x vragen! In de Van Dobben fabriek kregen we een uitgebreide rondleiding en mochten we de keuken in met meester krokettenmaker Piet Brink.

Maar liefst 3 uur lang hing ik in aan de lippen van Piet, die vol passie vertelde over alle aspecten van een goede kroket: een smakelijke bouillon, kwaliteitsvlees, een romige ragout en natuurlijk een knapperige korst. We maakten samen met hem allemaal een eigen kroket en OEH! wat was die lekker! Stiekem ben ik deze dag een beetje aangestoken door het kroketten virus.

Experimenteren met het geheime Van Dobben recept

Ik ga snel experimenteren met het recept van Piet en die 3 kroketten per jaar gaan er nu dan ook zeker meer worden. Als van Dobben nou ook nog een kroket introduceert met biologisch vlees, dan ben ik helemaal om 😉

Wil je zelf aan de slag? Maak dan nu je eigen kroket ‘a la Van Dobben’ thuis!

Hieronder het basis recept met daarbij een aantal kroket geheimen van Piet.

De juiste dikte van de ragout na het opstijven

De juiste dikte van de ragout na het opstijven

Ingrediënten:

  • 500 gr runder- of kalfspoulet
  • 0.5 liter runder- of kalfsbouillon, afgekoeld*
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 150 gr paneermeel
  • worchestersaus
  • 1 eetlepel melk
  • nootmuskaat
  • 4 blaadjes gelatine
  • zout en peper

Het geheime recept voor de beste eigen gemaakte Roux

Snij het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en laat de gelatine weken in koud water. Maak vervolgens de roux: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer het goed door. Verwarm dit tot het mengsel los komt van de pan en een beetje zanderig wordt. Dat is een teken dat de roux goed gaar is.

Voeg al roerende de koude bouillon en de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en blijf roeren tot er een gladde ragout ontstaat. Doe dit voorzichtig en nooit met een mixer! Dan maak je de ragout kapot. Je zult eerst nog wat klontjes zien, maar die verdwijnen vanzelf tijdens het roeren. Spatel het vlees erdoor en laat nog een paar minuten goed doorwarmen.

Het mengsel mag niet koken.

Breng de ragout op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worchestersaus. Je ragout is nog vrij dun, maar dat maakt niets uit! Schep de ragout in een schaal en laat het in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Na het opstijven is je ragout een soort dikke plak geworden.

Gladde massa voor de lekkerste homemade bitterballen en krokketten

Klop in een diep bord de eieren los met de melk en strooi het paneermeel op een plat bord. Schep met een ijslepel een bolletje ragout en draai deze met je handen tot een mooie gladde bol. Rol het bolletje door het paneermeel en vorm deze vervolgens tot een mooie kroket door hem tussen je handpalm en je werkblad te rollen. Doop de kroket in het eimengsel, en vervolgens nogmaals in het paneermeel. Zorg dat de kroket overal goed bedekt is. Leg de kroketten minimaal nog 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

Het resultaat! Yummie!

Het resultaat! Yummie!

Bak je bitterballen en kroketten op 180 graden

Bak de kroketten in olie op 180 graden ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. De gouden regel van Piet: Je hebt per kroket 1 liter frituurvet nodig. Als je te veel kroketten in te weinig vet bakt, koelt het vet te snel af. Je kroketten zuigen het vet dan op en worden niet mooi krokant.

Extra tips: Homemade bitterballen

* Je kunt bouillon maken van bouillonblokjes, maar het is natuurlijk het lekkerst als je zelf bouillon trekt. De smaak van de bouillon bepaalt de smaak van de ragout, en dus de smaak van je kroket. De exacte kruidenmix wil Van Dobben natuurlijk niet prijsgeven, maar ze gebruiken onder andere: foelie, laurier, kruidnagel, kaneel, steranijs en peper. Nog een tip van Piet: laat een bouillon nooit langer trekken dan 6 uur, want dan verliest hij smaak.  3 uur is perfect voor dit recept!
* Je kunt natuurlijk ook bitterballen maken ipv kroketten. Maak dan de bolletjes iets kleiner.
* Als je de ragout proeft, stop dan nooit de lepel die je hebt gebruikt weer terug in de pan! Er zit namelijk een enzym in je speeksel dat zetmeel afbreekt. Dit enzym kan je ragout ontbinden.

Accessoires om zelf de lekkerste krokketten te maken

Philips Airfryer Essential HD9252/90 - Hetelucht friteuse & digitaal display
Bol.com
★★★★★
Philips Airfryer Essential HD9252/90 - Hetelucht friteuse & digitaal display
€99,00
BUY NOW
Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90 - Hetelucht friteuse
Bol.com
★★★★★
Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90 - Hetelucht friteuse
€239,00
BUY NOW
Philips Airfryer XL Essential HD9270/93 - Hetelucht friteuse met bakvorm & digitaal display
Bol.com
★★★★★
Philips Airfryer XL Essential HD9270/93 - Hetelucht friteuse met bakvorm &...
€149,00
BUY NOW
Princess 182055 Digitale Family Aerofryer XXL - Heteluchtfriteuse
Bol.com
★★★★★
Princess 182055 Digitale Family Aerofryer XXL - Heteluchtfriteuse
€91,19
BUY NOW
Princess 182020 Digitale Aerofryer XL - Heteluchtfriteuse - Inhoud 3.2 liter
Bol.com
★★★★★
Princess 182020 Digitale Aerofryer XL - Heteluchtfriteuse - Inhoud 3.2 liter
€56,99
BUY NOW
Philips Airfryer Essential HD9200/90 - Hetelucht friteuse
Bol.com
★★★★★
Philips Airfryer Essential HD9200/90 - Hetelucht friteuse
€79,99
BUY NOW
Ninja Foodi AF300EU Airfryer XXL - Twee Kookvakken - 7.6 Liter - 2400 Watt - Dual Zone Technologie
Bol.com
★★★★★
Ninja Foodi AF300EU Airfryer XXL - Twee Kookvakken - 7.6 Liter - 2400 Watt -...
€229,99
BUY NOW
Princess 182051 Digitale Family Aerofryer - Heteluchtfriteuse - Inclusief grillrooster & bakvorm
Bol.com
★★★★★
Princess 182051 Digitale Family Aerofryer - Heteluchtfriteuse - Inclusief...
€81,99
BUY NOW
Eden ED-7012 Airfryer XXL – Inhoud: 6 liter – Digitale bediening - Geschikt voor het hele gezin
Bol.com
★★★★★
Eden ED-7012 Airfryer XXL – Inhoud: 6 liter – Digitale bediening - Geschikt...
€84,99
BUY NOW
500 airfryer gerechten
Bol.com
★★★★★
500 airfryer gerechten
€10,99
BUY NOW
Het krokettenboek
Bol.com
★★★★★
Het krokettenboek
€16,50
BUY NOW
Het krokettenboek
Bol.com
★★★★★
Het krokettenboek
€22,95
BUY NOW
Millecroquettes Krokettenmaker - Kleine kroketten - Wit - Kunststof
Bol.com
★★★★★
Millecroquettes Krokettenmaker - Kleine kroketten - Wit - Kunststof
€26,95
BUY NOW
Kroket van de chef
Bol.com
★★★★★
Kroket van de chef
€89,90
BUY NOW
Keukenschort Chef Kroket - kookschort met tekst - Vaderdag Moederdag Verjaardag Jubileum - Beige
Bol.com
Keukenschort Chef Kroket - kookschort met tekst - Vaderdag Moederdag...
€27,50
BUY NOW
Keukenschort Chef Kroket - kookschort met tekst - Vaderdag Moederdag Verjaardag Jubileum - Marineblauw
Bol.com
Keukenschort Chef Kroket - kookschort met tekst - Vaderdag Moederdag...
€27,50
BUY NOW
Previous articleDe mooiste slagerij van de wereldSlager van de Toekomst - BBQ friends - www.bbqfriends.nlNext article Picanha van de BBQRunder Picanha op de BBQ - homemade by BBQ friends - www.bbqfriends.nl
BBQ friends(https://www.bbqfriends.nl)
Als vrienden genieten wij regelmatig van super gezellige BBQ feestjes en delen daarbij graag onze geheime Barbecue recepten met jou.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vlees v /d boer!

Complete BBQ voor Thuis

Starterspakket

Copyright © 2022 BBQfriends beleef het buitenleven!. Alle rechten voorbehouden.
We gebruiken cookies op onze website om je een geweldige ervaring te bieden en persoonlijke advertenties te tonen doordat we jou voorkeuren en herhaalde bezoeken onthouden.
Door op "Ik ga akkoord" te klikken, stem je in met het gebruik van ALLE cookies.
Je kunt ook naar "Cookie-instellingen" gaan om een ​​gecontroleerde toestemming te geven en ons privacybeleid te lezen.
Cookie instellingenIk ga akkoord
Manage consent

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Functioneel
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op sociale mediaplatforms, het verzamelen van feedback en andere functies van derden.
Prestatie
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Analytics
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de verkeersbron, enz.
Advertenties
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden. Uw persoonlijke gegevens/cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties op de eerste laag van de toestemmingsverklaring.
Andere
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN