Bavette, vinkelap, vanglap of halve maan

Bavette, vinkelap, vanglap of halve maan

Bavette bbq

Bavette, vanglap, vinkelap of halve maan of ook wel flank steak genoemd. Het is een een mager stuk rundvlees wat uit de buik wordt gesneden. Het is een dikke lap vlees in de vang/buik van het rund. Het vlees kenmerkt zich doordat het een grove structuur heeft welke lang van draad is. Vroeger was dit in de slagerij een stuk vlees wat verwerkt werd tot gehakt of stoofvlees. Destijds was het een ondergewaardeerd stukje vlees. Het is een echte steak die mals is en veel smaak heeft. Grill hem kort en krachtig en serveer hem medium-rare en dun gesneden.

Meer lezen

Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye

Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye

Côte de boeuf barbecue

Cote de boeuf is een geweldig stoer stuk vlees voor de barbecue. Het is groot stuk vlees met bot en vol van smaak, daarom super om te bereiden op de bbq! Een Côte de boeuf is een karbonade van het rund! Hij wordt gesneden met bot van de rug. Het is het appeltje van het runderrib omdat het op een oog zou lijken. We noemen het zonder bot de Rib-Eye. Het mooi rondje stukje vlees is omringd met een lekker stukje vet wat juist die intense smaak aan het vlees geeft.

Meer lezen

Tournedos en Ossenhaas verschil!

Tournedos en Ossenhaas verschil!

Wat is tournedos?

De tournedos is afkomstig van de koe. De tournedos is het zachtste en duurste stukje van het rund. Daarnaast worden het ook wel ossenhaas, chateaubriand, tournedos of filet mignon genoemd. Op de rug van het rund onder de ruggewervels bevindt zich de ossenhaas. De haas zit vast aan de runderlende. De haas is grofweg verdeeld in drie stukken en uit het middelstuk komt de tournedos. Het is het meest malse stukje van de koe. Goed gebakken smelt het op je tong. Biefstuk restaurants loetje heeft hier een compleet concept op gemaakt.

Meer lezen

Barbecue accessoires

Barbecue accessoires

Wat zijn barbecue accessoires?

Barbecue accessoires is grillgereedschap het grillen op je bbq makkelijker maakt. Het barbecue gereedschap geeft je heel veel meerwaarde waardoor het bereiden van gerechten op je bbq een stuk makkelijker maakt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld beschermende handschoenen, tang, kwast, thermometer. Dit zijn onder andere onmisbare barbecue accessoires die je minimaal nodig hebt om te starten.

Meer lezen

Dutch oven kopen

Dutch oven kopen

De voordelen van deze dutch oven

Dutch oven kopen is een mooie stevige gietijzeren pot. Het is zeer geschikt voor het maken van heerlijke stoofschotels tijdens het grillen. De inhoud van deze pan is 3,8 liter. Met behulp van de verdeel-en-heers accessoire ring hang je de pot eenvoudig aan hete kolen of plaats je de pot direct op het rooster of in de kolen. Met een Dutch Oven kun je alles klaarmaken. Van paprika’s tot pizza’s en stoofschotels. Je kunt er mee bakken, braden, stoven, braden en grillen. Beiden gebruiken dezelfde pot.

Beste dutch oven kopen

Onderhoud van de Dutch oven:

De gietijzeren pan moet voor het eerste gebruik worden gekruid. De kruiden gaat als volgt: Was de afwas met water en afwasmiddel. Zet het vervolgens in een oven of grill (160-200 graden) en verwarm het minimaal dertig minuten in een Dutch oven. Veeg de vaat daarna schoon met een doek of keukenpapier.

Bestrijk de gietijzeren pan vervolgens met Crisco, geklaarde boter of rijstolie en gebruik een doek of keukenpapier om overtollig vet te verwijderen. Zet de pan terug in de oven of grill en verwarm gedurende een uur. Laat het daarna afkoelen en verwijder overtollig vet. Vet de pan opnieuw in nadat de plaat is afgekoeld. Verwarm nog een uur in de oven of gril. Nu is de Dutch Oven klaar voor gebruik.

Koop hieronder je complete Dutch oven kopen set

Geschiedenis Dutch Oven

De afgelopen 200 jaar worden Dutch ovens vooral in de Verenigde Staten gebruikt, maar de naam verraadt Nederlandse connecties. De naam is ontleend aan de Engelsman Abraham Darby, die omstreeks 1700 in Nederland zag hoe je met gietijzer in een zandvorm een ​​pan kon maken. Toen hij deze pannen ook in het Verenigd Koninkrijk begon te maken, stond de naam Dutch Oven goed in het geheugen.

Toen de Verenigde Staten werden gekoloniseerd, waren mensen dankbaar om Nederlandse ovens te gebruiken omdat ze zo veelzijdig konden koken. Hoewel Dutch ovens in Nederland en andere delen van Europa bijna niet meer worden gebruikt, is de pan nog steeds erg populair onder Amerikaanse cowboys en jagers. Door de komst van goedkopere en lichtere opties hebben Dutch ovens tegenwoordig geen erg goede functies meer. Tegenwoordig worden zowel in de Verenigde Staten als in Nederland wedstrijden voor het koken met Dutch Ovens gehouden.
Bron: https://bbq-helden.nl/dutch-oven/

Dutch oven recepten

In de dutch oven maak je de lekkerste stoofpotjes. We hebben wat handige recepten gevonden die het wel heel verleidelijk maken om een dutch oven aan te schaffen.

Stoofvlees uit de Dutch Oven

De winter vraagt om stoofvlees en dat kun je heerlijk bereiden in de Dutch Oven. Draadjesvlees van rundvlees, gestoofd in bier.

Hollands Ovenbrood

Stoofvlees is een van de meest populaire recepten. Daarom moet je het zeker een keer gaan maken. Best te combineren met zelfgebakken brood.

Top 10 Houtskoolbarbecues

Top 10 Houtskoolbarbecues

Beste BBQ 2021

Top 10 Houtskoolbarbecues 2021 welke kies jij? Met een houtskool BBQ zijn gemakkelijk in gebruik en zijn qua prijs en kwaliteitsverhouding een mooie aankoop. Vergelijk je de houtkool barbecue met een gas bbq scheelt dat aanzienlijk in aanschaf! We hebben de beste barbecues voor jou geselecteerd.

Meer lezen

Kant en klare spareribs of vers?

Kant en klare spareribs of vers?

Hoe maak je de lekkerste spareribs zelf?

Kant en klare spareribs zijn het makkelijkst om te bereiden. Spareribs kun je op vele manieren bereiden.
Daarnaast heeft elke kok wel z’n eigen gedachte over hoe je het beste ribs kunt bereiden.
We laten je zoveel mogelijk zien zodat je een eigen twist aan je spareribs kunt geven.

Meer lezen

Speenvarken op de BBQ

Speenvarken op de BBQ

Speenvarken bereiden BBQ

Camping BBQ 3.0 - Speenvarken op de Barbecue - www.BBQfriends.nlSpeenvarken op de BBQ! Voor ons camping project zijn we altijd opzoek naar een uitdaging die we gezamenlijk in het hemelvaart weekend kunnen doen. We dagen onszelf dan uit of het niet groter, stoerder en uitdagender kan.
In de wintermaanden brainstormen we samen hoe we een nieuwe BBQ kunnen maken, waarmee we ons vervolgens het hele seizoen op kunnen uitleven. Ook dit seizoen is het weer uitstekend gelukt, we hebben een BBQ 3.0 gemaakt.

Gegrild speenvarken

Daarnaast gaan we samen op zoek naar stukken vlees die we nooit eerder hebben bereid.
Zo kwam ik ook het Speenvarken Betsy tegen. Een groot stuk vlees dat er stoer uitziet en van het bot kan vallen met de juiste garing. Kortom een speenvarken op de BBQ wat een uitdaging is om te bereiden. Met de verschillende technische delen van het varken zal het een smaakvol geheel zijn.

Pulled Pork XL BBQfriends feest!

Mijn eerste gedachte toen ik dacht aan het speenvarken, dat wordt smullen van een lekker broodje pulled pork! Omdat we met 3 gezinnen wel van een stukje vlees houden was het voor dit seizoen het pronkstuk voor de hemelvaart. Dit is namelijk zo’n stuk varkensvlees waarbij je kunt laten zien welke man (of vrouw natuurlijk) er op zondag het vlees snijd, haha. Bij het bereiden van het varken en het serveren van een lekker stuk speenvarken voel je je toch even Asterix of Obelix en dat past wel bij ons.

Vers gemaakte erwtensoep - roggenbrood met spek - www.BBQfriends.nl

De voorbereiding van het varken!

Na een bezoekje bij mijn slager had ik Betsy het speenvarken mee in de auto.
Aangekomen op de camping was iedereen wel even onder de indruk van Betsy.
Iedereen moest even kijken wat nou de voor en achterkant was. Inderdaad de kop was eraf en de poten apart, lekker voor de erwtensoep. De pan ging op het vuur voor de erwtensoep. Van alle minder mooie delen van het varken maak je de lekkerste erwtensoep. Die delen bevatten juist de meeste smaak en het zwoerd wat rondom de poten zit zorgt voor de juiste binding. Blokjes bouillon en erwten erbij en dan maar een paar uur pruttelen. Zo maak je de lekkerste erwtensoep. Daarnaast hadden we extra buikspek meegenomen lekker op een roggenbroodje en een bak soep, dat is pas smullen. De foto’s spreken voor zich.

Een dag eerder: Speenvarken rug bbq!

Nu de bereiding van het speenvarken. Dat hebben we als volgt gedaan.
Een dag van te voren hebben we de dikke delen zoals de hammen en schouders en rug geïnjecteerd met een bouillon van whisky en sinaasappelsap. Dit zorgt ervoor dat je vlees lekker sappig blijft zodra alles op de barbecue ligt.

Speenvarken op de bbq

De dag van de waarheid. De nacht wat onrustig geslapen, zal het lukken, komen de smaken mooi samen. Die dag zijn we met de middag begonnen om de erwtensoep te bereiden en de buikspek samen met een soepkip op de Barbecue te bereiden. De ondergrond was goed want het ging samen met de nodige gele sapjes.

Het speenvarken bbq recept

De gedachte was om het speenvarken tussen 2 stalen roosters te grillen. Voordat we verder gaan, eerst maar even smeren met olijfolie. Door het de botten uit elkaar te duwen knakte het de ribben en ging dat makkelijk. Plat tussen 2 roosters ging het gevaarte op de BBQ 3.o. Op de barbecue gingen de kruiden eroverheen. De kruiden waren zelf samengestelde kruiden met extra twist. Meng wat je zelf lekker vindt en wat goed combineert met varkensvlees.

Een speenvarken van 10 kilo heeft ongeveer 5 á 6 uur nodig.

Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn.
De minste kolen liggen onder het midden van het varken, dit gedeelte is heel dun en veel eerder klaar.

Spuit tussendoor het varken ook lekker nat met het overgebleven bouillon om indrogen en verbranden te voorkomen.
Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik een kerntemperatuurmeter om dat te meten.
S ‘avonds hebben we de dunne delen van het varken lekker opgegeten. De dikkere delen hebben we in een thermobox gedaan om te laten nagaren. De volgende dag hebben we daar heerlijk pulled pork van gemaakt en hebben we er nog een dag plezier van gehad samen.

Nog even de bereiding op een rij in het kort!

Bereiding: Speenvarken bereiden op de BBQ

  1. Een dag van te voren injecteren met een bouillon van b.v. sinaasappelsap en whisky.
  2. Snijd kleine openingen in de dikke delen van het vlees en stop daar stukjes knoflook, rozemarijn en tijm in.
  3. Wrijf je speenvarken in met olijfolie en knak de botten en flyer tussen 2 roosters.
  4. Kruid nu je vlees. Strooi je rub aan beide kanten van je vlees.
  5. Verdeel de kolen of hout goed on de dikke en dunne delen van het varken.
  6. Draai het vlees regelmatig van kant en hou het vochtig.
  7. Hou de kerntemperatuur goed in de gaten vooral bij de dunne delen.
  8. Na een aantal uren de dunne delen verwijderen om verbranden tegen te gaan.
  9. De dikke delen indirect opzij liggen tot de 70°C is bereikt.

Ik hoop dat jullie net zoveel lol hebben gehad als wij met het speenvarken.

Varken op het Rooster

Dit was een eerder project en zeker de moeite waard om te lezen.

Tip: Bestel nu je Iberico Spareribs online!

 

Iberico varkensvlees wat is dat?

Iberico varkensvlees wat is dat?

Iberico vlees kopen

Het Iberico varkensvlees is een wereldberoemd varkensras omdat het zeer smaakvol vlees bevat. Het Iberico varken wordt ook wel geroemd door het intramusculair vet wat je bijzondere rijke smaak geeft aan het vlees. Bij het runderras is het “Wagyu” ras de beroemde soort.

Meer lezen