Ga naar de inhoud
BBQfriends.nl
  • BBQfriends
    • BBQ nieuws
    • Vlog’s
      • Leuke reclame filmpje
      • Speenvarken op de BBQ
      • Bertha de koe
    • Foto’s
    • Handige Links
    • BBQ Kennisbank
      • Half varken verdelen
      • Half Rund verdelen
      • Iberico varkensvlees wat is dat?
  • Vlees Bestellen
  • BBQ recept
    • BBQ Workshop
      • Risotto met Kip van de BBQ
      • Italiaanse Hamburger Focaccia
      • Entrecote van de Barbecue
      • Cote de Boeuf BBQ Workshop
    • BBQ recept varkensvlees
      • Spareribs recept
        • Kant en klare spareribs of vers?
        • Coca cola Spareribs
        • Spareribs met zoete chilisaus
        • Spareribs met pompoenmarinade
        • Spareribs oven botermals!
        • Zoete Spareribs lekker sticky!
    • BBQ recept kip
    • BBQ recept rundvlees
    • BBQ er bijtjes
    • BBQ recept tapas
    • BBQ aardappelen
    • BBQ recept kalfsvlees
    • BBQ recept lamsvlees
    • BBQ recept vis
    • BBQ recept toetje
  • BBQ Shop
    • Vlees Bestellen
    • Bierbrouw pakket
    • BBQ Kado’s
    • BBQ kookboek
  • Kies je BBQ
    • Alle BBQ’s
    • Houtskoolbarbecues
      • Barbecook Houtskoolbarbecues
      • Boretti Houtskoolbarbecues
      • Weber Houtskoolbarbecues
    • Gasbarbecues
      • Boretti Gasbarbecues
      • Barbecook Gasbarbecues
      • Burnhard Gasbarbecues
      • Weber Gasbarbecues
    • Kamadobarbecues
      • Kamado Joe Kamadobarbecues
      • Big Green Egg Kamadobarbecues
      • The Bastard Kamadobarbecues
      • Grill Guru Kamadobarbecues
      • Kamado Grills
      • Patton Kamadobarbecues
    • Primo Grill Kamadobarbecues
    • Tafelbarbecues
    • Elektrische barbecues
  • BBQ accessoires
    • Aanmaaksystemen
      • Aanstekers
      • Houtskool
      • Aanmaakblokjes
      • Briketten
      • Lucifers
      • Brikettenstarters
      • Brandpasta
      • Lavastenen
    • Barbecue kookgerei
      • Barbecuespatels
      • Barbecuegerei-sets
      • Barbecuetangen
    • Bakplaten & Barbecuepannen
      • Barbecue pannen
      • Bakplaten
      • Klemroosters
    • Barbecuespiezen
    • Pizzascheppen
    • Barbecue thermometers
    • Kiphouders
    • Draaispitten
  • BBQ KADO IDEE
    • Bbq schort
    • BBQ accessoires
    • BadBoysBrand
    • Barbecue boeken
juni 2, 2020 door BBQ friends

Half Rund verdelen

Half Rund verdelen
juni 2, 2020 door BBQ friends

Zo verdeel je een rund

Het halve rund op deze pagina is van een jonge stier van ongeveer 22 maanden met een geslacht gewicht van ongeveer 500 kilo.

Er moet heel wat gebeuren alvorens de grote voeten (bouten) vlees in de toonbank liggen om verkocht te worden. Uiteraard is dat veel te veel om zo in de slagerij te hangen. Daarom wordt het dier verdeeld. Op de eerste plaats in twee helften zoals links op de grote foto. Daarna worden deze twee helften opnieuw verdeeld. Elk in een achter- en een voorvoet. Vanwege het gewicht  gebeurt dat niet meer met de hand, maar wordt een lier gebruikt. Daarna worden voor- en de achtervoet verdeeld in de zogenaamde technische delen.

voorvoet / bout
Het voorste deel van een rund wordt hoofdzakelijk gebruikt voor riblappen, magere runderlappen, doorregen runderlappen, klapstuk en voor gehakt, poulet en soepvlees. Alleen uit de schouder komen de wat malsere stukken vlees die een veel kortere bereidingstijd hebben. Afhankelijk van de kwaliteit van het slachtdier kan van de voorvoet ook rosbief en biefstuk gesneden worden.

 

schouder verwijderen
Allereerst wordt de schouder verwijderd. Dat is een nauwkeurig werkje omdat er precies tussen de verschillende vliezen door gesneden moet worden. Doet een slager dat niet dan beschadigt hij de in de schouder aanwezige zachte stukken vlees wat een duidelijke waardevermindering tot gevolg heeft.

 

 

schouder uitbenen
Vervolgens wordt de schouder uitgebeend. In de praktrijk komt het er op neer dat er twee grote botten, de mergpijp en het schouderblad (foto) verwijderd moeten worden. De schenkel wordt meestal niet uitgebeend maar later, in schijven gezaagd, verkocht voor de soep. Ook bij deze handelingen is het weer van belang de vliezen onbeschadigd te laten zodat de onderliggende delen als het bloemstuk, de schoudermuis en het sucadestuk niet beschadigd worden.

 

ribben loszagen
Na het verwijderen van het borstbeen aan de voorkant van de ribben worden deze losgezaagd. Dat gebeurt net onder de wervels. Tegenwoordig gebeurt dat met een speciale cirkelzaag. Het is de kunst om niet te diep te zagen zodat de onderliggende riblappen onbeschadigd blijven.

 

 

wervelkolom wegzagen
Vroeger werden de wervels er stuk voor stuk uitgesneden. Dat gebeurt niet meer en wel om twee redenen. De wervelkolom is categorie 1 risicomateriaal vanwege het aanwezige ruggenmerg. En dat ruggenmerg is sinds de BSE ( gekke koeien ziekte) nogal omstreden. Bij het individueel los snijden van de wervels kan achtergebleven ruggenmergweefsel alsnog verspreid worden over het vlees. Ondanks het feit dat het al bij de slacht is verwijderd. Dus dat moet voorkomen worden. Ten tweede werkt het in één keer verwijderen van het ruggenmergkanaal veel sneller en dat bespaart kosten.

ribben verwijderen
Wanneer de wervels zijn verwijderd dan worden de achtergebleven ribben losgesneden. Bij deze handeling is het minder belangrijk dat de onderliggende vliezen beschadigd worden. Deze zijn namelijk erg hard en taai en worden nauwelijks gaar. Ze moeten dus toch verwijderd worden. Na deze laatste handeling worden het ribstuk en de borst gescheiden voor verdere verwerking.

 

achtervoet / bout (foto rechts boven)
De achtervoet is het meest malse deel van een rund. Dat is ook vrij logisch omdat dit deel van het beest tijdens het leven het minste werk heeft verzet. Het deel biedt overwegend biefstuk, rosbief en lende.

stomp 
De stomp (foto links)  is het bovenste deel van de achterbout zonder de dunne lende en de vang, de buikwand van het rund. De dunne lende biedt heerlijke entrecôtes en mooie rollades en niet te vergeten de botermalse ossenhaas.

 

 

 

 

 

 

 

verwijderen van de vang
De vang zit aan de onderkant van de achterbout en is de buikwand van het rund. Het is eigenlijk een multifunctioneel stuk vlees. In dit deel van het rund zitten de vinkenlap, de bavette en mooie stukken zachte stukken die geschikt zijn voor een heerlijke soep. De vang wordt tegelijkertijd met de dunne lende verwijderd.

 

lende verwijderen
Het verwijderen van de dunne lende begint met het voorzichtig, tussen de aanwezige vliezen door, lossnijden van de kop van de ossenhaas. Deze loopt namelijk door tot in de stomp en mag absoluut niet beschadigd worden vanwege de hoge kostprijs van het artikel.

 

 

haas verwijderen
Wanneer de lende de haas en de vang zijn afgescheiden dan wordt de vang afgesneden door de ribben langs de lende door te zagen. Daarna wordt de ossenhaas van de wervel-uitsteeksels afgesneden. Vervolgens wordt ook hier de wervelkolom verwijderd zodat de dunne lende vrijkomt. De lende wordt niet altijd uitgebeend. Het kan zijn dat de slager de lende op wil hakken tot de befaamde runderkarbonades als de T-bones, Porterhouse- en cowboysteaks.

 

de bovenbil afnemen
Als laatste is de stomp aan de beurt. Het verdelen begint met het verwijderen van de zogenaamde ‘bovenbil’. Het belangrijkste biefstukdeel van een rund. Het is een zwaar stuk vlees dat bestaat uit een deksel waar meestal een rollade van wordt gemaakt, het vaste biefstukdeel en de ronde kogel voor de bekende kogelbiefstuk.

 

het heupbeen
Het verwijderen van het heup- en staartbeen geschiedt door het been in twee delen te zagen. Dat maakt het gemakkelijker om het grote bot te verwijderen. Op de foto zie je net voor de ronde zaag een stukje van de zogenaamde ‘spin’. Bij de betere vleesrunderen is dat een mals stukje vlees aan de binnenkant van het heupbeen.

 

de pijp
Na het verwijderen van het heupbeen blijven er nog twee grote botten over. De zogenaamde (merg)pijp en de achterschenkel. De achterschenkel wordt meestal niet uitgebeend, maar opgezaagd tot plakken voor de soep. En de merpijp wordt verzaagd tot kleine mergpijpjes of soepbotten. Wanneer deze botten zijn verwijderd wordt het resterende deel van de stomp via de verschillende vliezen verdeeld tot de technische delen die in het vacuüm gaan om later als biefstuk, rosbief en lende te worden verkocht.

 

Bron: https://www.vers-inspiratie.nl/vlees-be-en-verwerken/zo-verdeel-je-een-rund

Bestel hier je eigen afbeelding van het rund!

Vorig artikelHalf varken verdelenHet Varken - BBQ friends - www.bbqfriends.nlVolgend artikel De Koe poster en afbeeldingenDe Koe poster en koeien afbeeldingen - www.BBQfriends.nl
BBQ friends(https://www.bbqfriends.nl)
Als vrienden genieten wij regelmatig van super gezellige BBQ feestjes en delen daarbij graag onze geheime Barbecue recepten met jou.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vlees v /d boer!

Complete BBQ voor Thuis

Starterspakket

Copyright © 2023 BBQfriends beleef het buitenleven!. Alle rechten voorbehouden.
We gebruiken cookies op onze website om je een geweldige ervaring te bieden en persoonlijke advertenties te tonen doordat we jou voorkeuren en herhaalde bezoeken onthouden.
Door op "Ik ga akkoord" te klikken, stem je in met het gebruik van ALLE cookies.
Je kunt ook naar "Cookie-instellingen" gaan om een ​​gecontroleerde toestemming te geven en ons privacybeleid te lezen.
Cookie instellingenIk ga akkoord
Manage consent

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Functioneel
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op sociale mediaplatforms, het verzamelen van feedback en andere functies van derden.
Prestatie
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Analytics
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de verkeersbron, enz.
Advertenties
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden. Uw persoonlijke gegevens/cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties op de eerste laag van de toestemmingsverklaring.
Andere
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN