Bier brouw proces handleiding
Zelf je eigen bier brouwen op een simpele manier, ook jij kan dat! Leer in een aantal eenvoudige stappen je eigen bier te brouwen. We leggen je uit je uit dat bier brouwen voor beginners een eitje kan zijn. Het proces van bier brouwen door slechts enkele uren.
Simpel bier brouwen
Bier brouwen is eigenlijk heel simpel! Zolang je de verschillende stadia van het brouwproces maar op de juiste manier doorloopt. Daarnaast is hygiëne ook erg belangrijk. Je hebt tenslotte een beetje geduld nodig. Je kunt in enkele uren een perfect biertje brouwen. Dan is het wachten en gaat het rijpingsproces van start, maar je kunt je eerste bier slechts een paar weken later proberen. Smaakt het goed? Wacht langer, want hoe langer je wacht, hoe beter je eigen bier zal smaken.
Zelf bier brouwen recept
Het proces van bier brouwen in je eigen keuken.
Stap 1: De voorbereiding; Hygiëne
Het begint allemaal met de juiste voorbereiding.
Zorg ervoor dat je over de benodigde materialen beschikt:
- 2 grote soeppotten (10 liter),
- zeef
- thermometer
- hydrometer
- maatbeker
- weegschaal
- roerder
- spatel
Ontsmetten van je materialen
Maak uw apparatuur schoon en steriel. Hiervoor zijn speciale schoonmaakproducten.
Spoel het goed uit en plaats het op een schone doek.
Schoon en hygiënisch werken is het belangrijkste in het brouwproces.
Ingrediënten afwegen:
Meet ingrediënten zoals hop, gist en suiker af. Zorg ten slotte voor voldoende ijsblokjes en koelelementen.
Stap 2: Maischen; Temperatuur
Vul de pan met water. De benodigde hoeveelheid staat op de receptenkaart op de achterkant. Verwarm het water tot de temperatuur die in het recept staat aangegeven. Voeg vervolgens de mout toe en roer voorzichtig met een roerder. Maïschen gaat verschillende tijden en bij verschillende temperaturen. Dit lees je op de kaart op de receptenkaart.
Maischen met temperaturen
Je begint met lage temperatuur en eindigt met hoge temperatuur. Dit proces is erg belangrijk om het zetmeel in mout om te zetten in fermenteerbare suikers. Vul de tweede pan in de laatste 10 minuten met water en puree en verwarm deze tot 80 °.
Stap 3: Filteren; Wort en Borstel Scheiden
Bier brouwen proces maischen
Na het pureren, filter je. Het is noodzakelijk om een waterige oplossing vol suiker en afgebroken eiwitten (“wort” genaamd) te scheiden van het moutrestanten (“bostel” genaamd). Bostel bevat weer kaf, kiemen en andere stoffen die niet door enzymen worden afgebroken.
Helder bier
Het is belangrijk om het wort zo helder mogelijk te houden. We gebruiken een vergiet om de waszak er omheen te spannen als extra filter. Plaats het vergiet op de tweede pan (kookpot) en giet het beslag uit de maïschpot in het vergiet.
Stap 4: Spoelen; Filteren
Na het filteren moet het worden gespoeld om zoveel mogelijk fermenteerbare suiker uit de mout te halen. Zorg ervoor dat je begint met spoelen voor het einde van de filtratie, om te voorkomen dat er zuurstof in het graan komt dat je wilt vermijden.
Bierbeslag met spoelwater van 80 graden
Gebruik een roerder om de korrels plat te maken zodat ze gelijkmatig over de zeef worden verdeeld. Gebruik nu een pan of snelkookpan om het benodigde spoelwater te spoelen door het langzaam over het gebruikte graan te gieten. Zorg ervoor dat de temperatuur van het spoelwater 80 graden is. Nadat de bostel volledig is afgetapt, kunt u deze laten afkoelen en weggooien, klaar voor de volgende stap.
Stap 5: Koken; Hop toevoegen
Zorg ervoor dat het wort kookt en rolt, anders verdampt er te veel. Als het wort kookt, voeg je de hop in één of twee stappen toe. Het hangt af van het recept. Tijdens het kookproces worden het alfazuur, de smaak en het aroma uit de hop gehaald, wat later een specifieke bitterheid en smaak aan het bier zal geven. Voeg in de laatste 5 minuten van het kookproces suiker of andere kruiden toe volgens het recept.
Bier brouwen proces koken
Doorgaans moet het wort tussen de 60 en 90 minuten koken. Zet het deksel schuin op de pan zodat ongewenste vluchtige stoffen kunnen verdampen. Na het koken verwijder je eiwitvlokken (dit heet ‘breuk’ of ‘trub’) en de hop door het wort opnieuw te filteren. Gebruik hiervoor de schoon gespoelde zeef en waszak.
Stap 6: Koelen; Steriel werken!
Na het koken moet de hete wort worden afgekoeld. Vanaf nu is steriel werken bijzonder belangrijk. Om besmetting met bacteriën en schimmels te voorkomen, is het niet alleen belangrijk om steriele materialen te gebruiken, maar ook om het wort zo snel mogelijk af te koelen tot 20 °.
Gebruik een wortkoeler
Je kunt hiervoor een wortkoeler gebruiken, maar als beginner kun je ook een gootsteen gevuld met water en ijs gebruiken. Verander van tijd tot tijd het koude water om het wort sneller af te laten koelen. Meet regelmatig de temperatuur. Het afkoelproces kan 15 tot 30 minuten duren.
Stap 7: Vergisten; Alcoholpercentage meten!
Giet het wort in een schone gistingstank. Meet nu de initiële SG (soortelijk gewicht) door een maatbeker met wort te vullen en er een hydrometer in te doen. Het verschil tussen de initiële SG (vóór gisting) en de uiteindelijke SG (na gisting) kan u helpen het alcoholgehalte te begrijpen. Voeg nu het gistzakje toe en roer goed. Sluit de trechter volledig en plaats het luchtslot (met water gevuld ¾) in de opening van het deksel. Zorg voor een temperatuur van minimaal 20 C °.
Hoofvergisting van het bier brouwen proces
Na ongeveer 10 uur begon de hoofdgisting. Je zult het water in het waterslot zien borrelen, als je geen activiteit ziet, betekent dit niet noodzakelijk dat er niets is gebeurd. Na een paar dagen veranderde de hoofdgisting in secundaire gisting. Meet na een week de laatste SG door wat bier te bestellen. Als de SG gedurende 2 dagen ongewijzigd blijft, betekent dit dat het fermentatieproces is beëindigd.
Stap 8: Bottelen; Hergisten en dan genieten…
Nadat de secundaire gisting is voltooid, kan het bottelen beginnen. Als de botteltijd te vroeg is, kan de hoge koolstofdioxidedruk ervoor zorgen dat de fles explodeert. Als je veel bezinksel in je emmer hebt, giet het bier dan voorzichtig in de pot zodat het bezinksel in de emmer blijft. Spoel de emmer schoon en giet het bier in. Los nu 7 gram suiker per liter bier op in een beetje warm water.Voeg dit suikerwater toe aan bier. De suiker zorgt voor het citeren in de fles. Gebruik nu de kraan om je fles tot 2 cm onder de rand te vullen.
Lege flessen bier vullen
Sluit het af met een kroonkurk en laat de fles dan minimaal 2 weken staan. Hierna kun je je eerste biertje proeven, maar je geduld wordt beloond want hoe langer je wacht, hoe beter het zal zijn!
Proost!
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Blond Basis
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Donker
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket IPA Basis
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Lager Bier
-
Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Tripel Compleet
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Weizen Basis
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouw pakket Wheatbeer
-
BBQ Kado's/Bier Brouwpakket/Bierbrouw pakket/Kerstkado/Sinterklaas kado/VerjaardagscadeauLees meer
Bierbrouwpakket IPA kit