Wat is bloedworst?
Bloedworst, ook bekend als ( bakbloedworst ), wordt gemaakt van varkens- of runderbloed, vet, spek, kruiden en vulstoffen zoals roggebrood en havermout. Het werd altijd in de herfst geproduceerd, maar kan nu het hele jaar door worden gevonden.
Nederlandse bloedworst
Afhankelijk van het gebied variëren de recepten en methoden om bloed-worst te maken. Soms worden uien in het mengsel verwerkt en wordt spek in blokjes gesneden of fijngestampt voordat het wordt toegevoegd. Het mengsel kan ook in een darm of vorm worden gestopt om het vorm te geven. Tongworst is een andere variant van bloed-worst waarbij in plaats van stukjes vlees, tong wordt gebruikt in het bloedworstmengsel.
De worst kan een diameter van ongeveer 10 cm hebben. Hij is meestal cilindervormig, gelardeerd met vet en wordt in Nederland verkocht. Bloedworst wordt gegeten door hem 1 cm dik te snijden, in een pan te bakken en er soms stroop of appelschijfjes aan toe te voegen. Groningse boerenbloedworst is een zoete bloedworst gemaakt met stroop en rozijnen. Limburgse balkenbrij smaakt vergelijkbaar met bloed-worst maar heeft een ander uiterlijk.
Bloedworst uit België
Belgische worst bereid met bloed is meestal zo groot als een banaan. Soms wordt de worst in zijn geheel gebakken, en andere keren wordt hij in stukken van 2 cm dik gesneden. Bij het gerecht wordt in België meestal heerlijke appelmoes of gebakken appels met bruine suiker geserveerd. In Vlaanderen eten liefhebbers van bloed-worst hun lievelingsgerecht vaak ongebakken!
Bloed-worst, een gerecht op basis van varkensbloed en -vet, heeft veel verschillende namen, afhankelijk van de streek in België waar het wordt gegeten. Zo noemt men het in de Kempen vooral pensen, terwijl men in Antwerpen spreekt van beuling. In Hageland en Klein-Brabant spreekt men van zwarte pensen omdat het gerecht donker is door het ontbreken van bloed.
Bloedworst uit het buitenland
Bloedworst is ook in veel andere landen populair, en wordt gemaakt van het bloed van geslachte dieren vermengd met andere, goedkopere stukken vlees. In Spanje hebben ze bijvoorbeeld butifarra negra en morcilla, in Frankrijk boudin noir, in Engelandblack pudding, terwijl Duitsland en Oostenrijk Blutwurst hebben. In Italië is er bloedworst en bodeun. Ten slotte is bloedworst ook te vinden in Korea, waar hij sundae (Soondae) wordt genoemd.