Speenvarken bereiden BBQ
Speenvarken op de BBQ! Voor ons camping project zijn we altijd opzoek naar een uitdaging die we gezamenlijk in het hemelvaart weekend kunnen doen. We dagen onszelf dan uit of het niet groter, stoerder en uitdagender kan.
In de wintermaanden brainstormen we samen hoe we een nieuwe BBQ kunnen maken, waarmee we ons vervolgens het hele seizoen op kunnen uitleven. Ook dit seizoen is het weer uitstekend gelukt, we hebben een BBQ 3.0 gemaakt.
Gegrild speenvarken
Daarnaast gaan we samen op zoek naar stukken vlees die we nooit eerder hebben bereid.
Zo kwam ik ook het Speenvarken Betsy tegen. Een groot stuk vlees dat er stoer uitziet en van het bot kan vallen met de juiste garing. Kortom een speenvarken op de BBQ wat een uitdaging is om te bereiden. Met de verschillende technische delen van het varken zal het een smaakvol geheel zijn.
Pulled Pork XL BBQfriends feest!
Mijn eerste gedachte toen ik dacht aan het speenvarken, dat wordt smullen van een lekker broodje pulled pork! Omdat we met 3 gezinnen wel van een stukje vlees houden was het voor dit seizoen het pronkstuk voor de hemelvaart. Dit is namelijk zo’n stuk varkensvlees waarbij je kunt laten zien welke man (of vrouw natuurlijk) er op zondag het vlees snijd, haha. Bij het bereiden van het varken en het serveren van een lekker stuk speenvarken voel je je toch even Asterix of Obelix en dat past wel bij ons.
De voorbereiding van het varken!
Na een bezoekje bij mijn slager had ik Betsy het speenvarken mee in de auto.
Aangekomen op de camping was iedereen wel even onder de indruk van Betsy.
Iedereen moest even kijken wat nou de voor en achterkant was. Inderdaad de kop was eraf en de poten apart, lekker voor de erwtensoep. De pan ging op het vuur voor de erwtensoep. Van alle minder mooie delen van het varken maak je de lekkerste erwtensoep. Die delen bevatten juist de meeste smaak en het zwoerd wat rondom de poten zit zorgt voor de juiste binding. Blokjes bouillon en erwten erbij en dan maar een paar uur pruttelen. Zo maak je de lekkerste erwtensoep. Daarnaast hadden we extra buikspek meegenomen lekker op een roggenbroodje en een bak soep, dat is pas smullen. De foto’s spreken voor zich.
Een dag eerder: Speenvarken rug bbq!
Nu de bereiding van het speenvarken. Dat hebben we als volgt gedaan.
Een dag van te voren hebben we de dikke delen zoals de hammen en schouders en rug geïnjecteerd met een bouillon van whisky en sinaasappelsap. Dit zorgt ervoor dat je vlees lekker sappig blijft zodra alles op de barbecue ligt.
Speenvarken op de bbq
De dag van de waarheid. De nacht wat onrustig geslapen, zal het lukken, komen de smaken mooi samen. Die dag zijn we met de middag begonnen om de erwtensoep te bereiden en de buikspek samen met een soepkip op de Barbecue te bereiden. De ondergrond was goed want het ging samen met de nodige gele sapjes.
Het speenvarken bbq recept
De gedachte was om het speenvarken tussen 2 stalen roosters te grillen. Voordat we verder gaan, eerst maar even smeren met olijfolie. Door het de botten uit elkaar te duwen knakte het de ribben en ging dat makkelijk. Plat tussen 2 roosters ging het gevaarte op de BBQ 3.o. Op de barbecue gingen de kruiden eroverheen. De kruiden waren zelf samengestelde kruiden met extra twist. Meng wat je zelf lekker vindt en wat goed combineert met varkensvlees.
Een speenvarken van 10 kilo heeft ongeveer 5 á 6 uur nodig.
Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn.
De minste kolen liggen onder het midden van het varken, dit gedeelte is heel dun en veel eerder klaar.
Spuit tussendoor het varken ook lekker nat met het overgebleven bouillon om indrogen en verbranden te voorkomen.
Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik een kerntemperatuurmeter om dat te meten.
S ‘avonds hebben we de dunne delen van het varken lekker opgegeten. De dikkere delen hebben we in een thermobox gedaan om te laten nagaren. De volgende dag hebben we daar heerlijk pulled pork van gemaakt en hebben we er nog een dag plezier van gehad samen.
Nog even de bereiding op een rij in het kort!
Bereiding: Speenvarken bereiden op de BBQ
- Een dag van te voren injecteren met een bouillon van b.v. sinaasappelsap en whisky.
- Snijd kleine openingen in de dikke delen van het vlees en stop daar stukjes knoflook, rozemarijn en tijm in.
- Wrijf je speenvarken in met olijfolie en knak de botten en flyer tussen 2 roosters.
- Kruid nu je vlees. Strooi je rub aan beide kanten van je vlees.
- Verdeel de kolen of hout goed on de dikke en dunne delen van het varken.
- Draai het vlees regelmatig van kant en hou het vochtig.
- Hou de kerntemperatuur goed in de gaten vooral bij de dunne delen.
- Na een aantal uren de dunne delen verwijderen om verbranden tegen te gaan.
- De dikke delen indirect opzij liggen tot de 70°C is bereikt.
Ik hoop dat jullie net zoveel lol hebben gehad als wij met het speenvarken.
Varken op het Rooster
Dit was een eerder project en zeker de moeite waard om te lezen.
Lees ons verhaal...
Tip: Bestel nu je Iberico Spareribs online!
De Spareribs zijn afkomstig van het spaanse Iberico varken. Marineer met je eigen BBQ marinade. Bestel ze nu makkelijk en snel bij je favoriete online supermarkt!
BESTEL NU IBERICO SPARERIBS