Camping basterds, The Full Movie!
Hoe maak je BRISKET op de BBQ?
Hoogtepunt bereiding van een brisket 16 uur lang. Is het de pitmasters gelukt?
Kijk mee en beleef ook het avontuur….
Hoe maak je BRISKET op de Barbecue?
Zelf een brisket maken hoe doe je dat?
Wat is eigenlijk brisket?
Brisket (borststuk) is een stuk rundvlees dat langzaam is gegaard op de barbecue. Het vlees wordt gesneden uit de borst van het rund en laat zich onderverdelen in de pontborst (point en de flat). De punt (point) is het dikste en vetste gedeelte, maar heeft we de meeste smaak.
Aan het einde van de point zitten ze aan elkaar vast. Dit deel heet de ‘Fat Cap’.
Kenmerkend is het feit dat de vleesdraad bij beide stukken tegenovergesteld loopt. Het vlees is wat vetter en wordt bij ons vaak gebruikt voor de hutspot of de soep, net als klapstuk.
Klapstuk is een klein deel van de runderborst, dit wordt ook wel draadjesvlees genoemd. en gegeten bij hutspot. Brisket is verder vooral populair in de Verenigde Staten. In bepaalde streken wordt het vlees soms wel een dag gegaard om het zo mals mogelijk te krijgen.
Brisket bereiden is een kunstje maar dan heb je ook echt iets bijzonders! Het is zowel het makkelijkste (maar 1 ingrediënt) als het moeilijkste barbecue gerecht volgens veel liefhebbers. Je moet de juiste combinatie vinden tussen warmte (laag), rook (veel) en tijd (lang) om het toch wat taaie stuk vlees om te toveren tot een boterzacht gerecht. Je gebruikt een lage en constante temperatuur, daardoor stijgt de kerntemperatuur heel geleidelijk. Voor de gehele brisket gebruik je de low & slow cooking bereidingswijze: de temperatuur is maximaal 100 ℃. Net zo lang tot de kern 88 ℃ heeft bereikt.
Diverse recepten om een runderborst te bereiden:
Een van de belangrijkste zaken die dit stuk rundvlees lekker maken zijn wel een intense kruiden rub.
Je kunt ze kant en klaar kopen of zelf samenstellen. hieronder een aantal voorbeelden van kruiden rubs voor de brisket.
Ingrediënten:
- brisket point (2,5-3 kg)
- ½ liter runderbouillon, afgekoeld
- Brisket Slather (vrij naar Big Bob Gibson):
- ruwe rietsuiker 2 eetlepels
- paprikapoeder 2 eetlepels
- worcestershire sauce 2 eetlepels
- zeezout 1½ eetlepel
- versgemalen zwarte peper 1 eetlepel
- uienpoeder 1 eetlepel
- mosterd 1 eetlepel
- knoflookpoeder 3 theelepels
- cayennepeper 2 theelepels
Brisket recept oven of bbq, egg of qfyr
Een runderborst bereiden low en slow op een vuur kan op diverse apparaten. er is maar een ding belangrijk dat het indirect gebeurd en heel langzaam op de juiste temperatuur. Het vet moet langzaam gaan smelten en de vlees spieren zullen door de warmte heel rustig en langzaam worden gemasseerd worden door de warmte. zo schrikt het vlees niet en wordt het juist mals en tender.
BBQ klassieker op z’n Amerikaans
Ingrediënten:
-1 brisket
-kruidenmengsel lekker pittig met koffie erin.
-barbecuesaus
Benodigdheden:
-BBQ of een smoker
-Evt. brandstof voor de smoker
-Houtsnippers
-Aluminiumfolie
-Vleesthermometer
Bereidingswijze:
1. Wrijf de brisket in met het kruidenmengsel. Pak hem in met aluminiumfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast. Minimaal een uur voor bereiding uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
2. Stel de smoker of oven in op 107 graden Celsius. Let op: temperatuurschommelingen hebben een negatief effect op het eindresultaat. Gebruik houtsnippers in de houtskoolsmoker voor voldoende rooksmaak.
3. Plaats de brisket in de smoker of oven met de vetkant naar boven en laat deze garen op 107 graden. Lak met een kwastje zo nu en dan een dun laagje KC Pitmaster over de brisket zodra het vet begint weg te smelten. Daarmee voorkom je uitdroging en je voegt smaak toe.
4. Wanneer een kerntemperatuur van 80 graden is bereikt haal je de brisket uit de smoker pak je in aluminiumfolie.
5. Smoor de smoker/zet de oven uit en laat de brisket nagaren in de restwarmte tot 88 graden Celsius.
6. Snijd dunne plakken vanaf de punt en serveer met barbecuesaus.