Wat is een Currywurst?
Currywurst is een soort braadworst die zijn oorsprong vindt in Berlijn en gemaakt wordt van een mengsel van varkensvlees, rundvlees en kruiden. Maar het is niet zomaar een worst. Duitse curryworst is geperfectioneerd door generaties van ambachtelijke worstenmakers.
Duitse Curryworst
Duitsers houden van hun Curryworst – een snelle worst geserveerd met kerriesaus. Het is zelfs een van de meest gegeten worsten in Duitsland! Je vindt een verkoper van dit heerlijke gerecht op veel drukke plaatsen, warenmarkten en Weihnachtsmarkten in het hele land.
Na het grillen wordt de worst in plakjes gesneden en bedekt met kerriepoeder en saus. In tegenstelling tot braadworst wordt Currywurst meestal niet gegeten met een broodje; je hebt meestal de keuze uit frietjes of een broodje ernaast. Veel mensen gebruiken hun broodje om in de saus te “dippen”.
Geschiedenis
De currywurst werd in 1949 in Berlijn uitgevonden door snackbarhoudster Herta Heuwer (1913-1999). Schrijver Uwe Timm schreef echter in 1993 de novelle Die Entdeckung der Curryworst, waarin werd beweerd dat de uitvinding plaatsvond in 1948 Hamburg. Om het verhaal recht te zetten werd in 2009 in Berlijn het Deutsches Curryworst Museum geopend..
Wat is het verschil tussen curryworst en braadworst?
Het verschil tussen currywurst en braadworst ligt in de kruiding van elke worst. Currywurst gebruikt een mengsel van specerijen zoals kardemom, nootmuskaat, komijn, koriander en paprika, terwijl braadworsten doorgaans worden bereid met peterselie, peper en witte peper. De saus voor curryworst wordt meestal gemaakt van tomatenpuree, ketchup en Worcestersaus waaraan kerriepoeder is toegevoegd.
Waar is curryworst van gemaakt?
Currywurst wordt meestal gemaakt met varkens- en rundvlees, hoewel sommige recepten ook kalfsvlees kunnen bevatten. De worst wordt gekruid met verschillende kruiden zoals kardemom, nootmuskaat, komijn, koriander en paprika. Vervolgens wordt de worst bedekt met een kerriesaus op basis van tomaten of met ketchup vermengd met kerriepoeder
Waar koop je Duitse curryworst?
Als u op zoek bent naar een echte Duitse currywurst, kunt u die het beste kopen bij een ambachtelijke worstmaker of een speciaalzaak. Een authentieke Duitse currywurst wordt meestal gemaakt met ingrediënten van hogere kwaliteit en met meer aandacht voor details dan de gemiddelde supermarktvariant. Met zoveel worsten die in Duitsland worden verkocht, is er zeker een die perfect bij uw smaak past! Dus als je in Berlijn bent, proef dan zeker de meest geliefde worst van het land – de Currywurst!
Waar komt de naam curryworst vandaan?
De naam “currywurst” komt van de combinatie van twee woorden: curry en wurst (het Duitse woord voor worst). Deze snack zou zijn uitgevonden door Herta Heuwer in Berlijn in 1949, hoewel over de exacte herkomst nog steeds wordt gediscussieerd
Wat is een currywurstspecialist?
Een Currywurst specialist is een expert in alles wat met Curryworst te maken heeft. Hij weet waar en hoe hij de beste ingrediënten, recepten en technieken voor het maken van authentieke Duitse curryworst kan vinden. Een curryworst specialist kan gerechten aanbevelen op basis van individuele smaken, en suggesties doen voor bijgerechten die goed passen bij dit klassieke gerecht. Zij kunnen klanten ook helpen interessante variaties van Currywursten te selecteren, zoals de Nürnberger of de Currywurst-Brat.