Hoe bereid je een varken op de BBQ?
Een Speenvarken op de barbecue? Het bereiden van een heel varken stond al langer op onze bucket list. Hoe we dat hebben gedaan lees je hieronder…
Speenvarken op de barbecue
Maar ja, dan heb je een locatie nodig en een mooie stenen bak om een flink vuurtje te kunnen stoken.
Met de komst van de nieuwe buurman Harry was dit snel geregeld.
Hij is zelf een enorme food liefhebber en zag het avontuur wel zitten.
Na wat besprekingen onder het genot van hop en druiven was het plan gesmeden.
De “homemade jacuzzi” van de vorige bewoner moest gedoopt worden voor het het roosteren van een heel varken op open vuur.
Wat betekent speenvarken?
Speenvarken is een vleesgerecht. Het is gemaakt van varkens die 2 tot 6 weken oud zijn na het slachten. Het was toen nog op borstvoedingsleeftijd, vandaar de naam. Dieren worden meestal in hun geheel gekookt, geroosterd of geroosterd. De speenvarkens hangen meestal aan het spit en draaien boven een vuur om een rustig gaar te worden en kleur te krijgen.
Varken aan het spit hoeveel personen
Hoeveel personen kunnen van een speenvarken eten? Speenvarkens variëren van gewicht maar die van ons is rond de 15 kg.
Per persoon moet je van zo’n 500 gram vlees per persoon gaan afhankelijk van hoeveel ze eten. Daarnaast moet je ook rekening houden met de verspilling van botten, huid, poten en kop. Zo zet een heerlijk speenvarken voor aan zo’n 15 mensen.
Wat is het verschil tussen een varken en een speenvarken?
Speenvarkens zijn jonge varkens van 2 tot 6 weken oud. Ze noemen het een speenvarken omdat het nog steeds melk van zijn moeder krijgt. Het vlees is zachter en malser dan “gewoon” varkensvlees. Ideaal voor om op de barbecue te bereiden en heel smakelijk.
Hoe groot is een speenvarken?
Speenvarkens zijn 4-10 weken oud. Klein, tussen 6-7kg, geschikt voor standaard ovens (60x60cm). Voor speenvarkens van 12-15 kg heb je een professioneel spit of een hele grote grill nodig. Speenvarken van 6-8 kg is geschikt voor ongeveer 10 personen.
Varken aan het spit recept, hoe werkt dat?