Lamsrack recept voor de barbecue
Ben je op zoek naar een lekker BBQ recept voor je lamsrack? Ben je op zoek naar een lekker BBQ recept voor je lamsrack? Met dit lekkere basis recept maak je van elk stukje lamsvlees een feest. Lamsvlees heeft slechts een aantal ingrediënten nodig. Lamsracks zijn niet alleen maar mooi om te zien, als je een lamsrack goed bereidt, is heeft het ook nog een prachtige smaak. Eet een lamsrack meteen nadat hij nog mooi rosé van binnen is gegaard. Hij is dan nog lekkerder sappig en zit vol met smaak sappen. Het bereiden van een lamsrack op de BBQ is iets waarbij veel mensen het niet aandurven. Wij vertellen je hoe, lees mee.
Kies je favoriete stuk lamsvlees voor op de barbecue
Waar moet je opletten bij de bereiding van lamsvlees?
Het belangrijkste bij het bereiden van lamsvlees is dat je ervoor zorgt dat het vlees niet droog wordt. Lamsvlees is namelijk al van nature een lean meat en daardoor snel uitgedroogd. Daarom moet je er extra goed op letten dat je het vlees tijdens het barbecueën regelmatig besproeit wordt met wat marinade of vloeistof. Op die manier blijft het mals en sappig. Je barbecue recept is dan ook niet compleet zonder deze lekkere lamsrack!
Benodigdheden:
- Barbecue
- Vlees Kerntemperatuurmeter
- Gietijzeren ovenschaal
- Scherp Mes
- Aluminiumfolie
Ingrediënten lamsrack
- Lamsrack van 1100 gram
- Italiaanse Kruiden vers (rozemarijn, salie, oregano en tijm)
- Olijfolie
- Citroen
- Knoflook bol
- Zwarte Peper uit de molen
- Zeezout uit de molen
- Sprayfles voor marinade
Voorbereiding: lamsrack van de Barbecue
Lamsrack klaar maken om te marineren. Verwijder losse delen van de lamsrack, zoals overtollig vet of los hangend vlees.
Basis marinade voor lamsvlees
- Snijd of hak de Italiaanse kruiden
- Pel de knoflook bol en snijd die grof
- Rasp de buitenkant van de citroen
- Masseer de citroen en pers het sap eruit
Spray marinade voor lamsvlees
- Bewaar een klein deel van de marinade en voeg extra olijfolie toe zodat je dat kan sprayen over je vlees op de barbecue.
Bereiding: BBQ recept lamsrack
Verwarm je barbecue of smoker voor op indirecte wijze tot hij rond de 110°C is. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
Snijd het lamsrack in twee stukken van gelijke grootte en bestrooi deze met zeezout en versgemalen zwarte peper. Doe dit aan beide kanten van het vlees.
Lamsrack marinade met verse ingrediënten
Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine. Dat zijn de verse Italiaanse kruiden grof gehakt, de schoongemaakte knoflook en het rasp en het sap van de citroen met 4 eetlepels. Blender alles fijn totdat er een gladde marinade ontstaat.
Leuk met kruidenkorst is een variatie recept op de Lamsrack van de BBQ
Smaakbeleving: neem de tijd met marineren
Smeer vervolgens de lamsrack in met deze mooie geurige marinade. Wrijf de marinade goed in het vlees op elke stukje vlees. Leg het lamsvlees in een gietijzeren schaal en laat het afgedekt in de koelkast minimaal een uur marineren. De marinade heeft even de tijd nodig om in het vlees te trekken. Tip: nog lekker is om het een dag van te voren te bereiden zodat het de nacht door kan intrekken voor een echte smaak beleving.
Kerntemperatuur voor lamsvlees is key!
Voordat je de lamsrack op de barbecue gaat leggen haal je het vlees uit de koelkast en laat het langzaam op temperatuur komen, waarom? Vlees kan schrikken doordat het vlees nog te koud is en direct op de hete BBQ kan het een reactie geven waardoor het vlees samentrekt en stug en droog wordt. Advies: is dan ook een een uur voor dat je wilt beginnen haal je het lamsvlees uit de koelkast. Afgedekt laat je het op kamertemperatuur komen.
Indirect bereiden van de lamsrack
Als je barbecue op temperatuur is dan zet je de gietijzeren barbecue schaal op het rooster van je barbecue of smoker en gaar indirect totdat de kerntemperatuur 52°C is bereikt. Dit kan ongeveer 45 minuten tot een uur duren. Gebruik hiervoor een vlees kerntemperatuurmeter. Spray regelmatig het vlees met je marinade om uitdrogen te voorkomen en je vlees sappig te houden.
Direct bereiden van de lamsrack
Haal het lamsvlees van de barbecue, stook je barbecue op zodat hij goed heet is. Schroei slechts enkele minuten je lamsrack even dicht zodat de vleessappen lekker in het vlees blijven en er een mooi bruine rand op komt.
Laat lamsvlees altijd rusten
Haal de lamsrack van de barbecue en wikkel het niet te strak in alluminiumfolie en laat het een kleine 10 minuten rusten. Zo komt et vlees tot rust en laat het bij het snijden zo min mogelijk vleessappen los.
Serveren van je Lamsrack aan tafel
Snijd in mooie dunne plakken langs het bot en serveer direct met wat overgebleven marinade. Eet smakelijk!
Extra Tip: BBQ recept lamsrack uit de oven
Heb je geen barbecue of smoker? Geen probleem! Je kan dit recept ook prima bereiden in de oven. Verwarm dan je oven voor op 190°C en gaar het lamsrack ongeveer 45 minuten in de oven. Let wel op dat je het lamsvlees niet te lang gaart, anders wordt hij droog. Spray ook in de oven je lamsrack.