Het geheim achter de droge worst van Huls!
Heb je genoeg van flauwe en saaie droge worst? Dan moet je Huls droge worst proberen! Al generaties lang vraagt men zich af wat het geheim is achter deze heerlijke lekkernij. Wij onthullen hier het goed bewaarde geheim van Huls droge worst! Bereid je voor op een verrukkelijke rit die je smaakpapillen zal prikkelen als nooit tevoren. Dus wat is het grote mysterie achter Huls droge worst? Lees verder om erachter te komen…
De geschiedenis van Huls worst
Voor degenen die evenveel van geschiedenis houden als van een heerlijke worst, is het verhaal van Huls droge worst zeker verrukkelijk. Dit unieke streekproduct is een unieke delicatesse dat een generatie terug gaat naar 1931 waar Hindrik Huls begon als slager.
Slager Johannes Huls
In 1931 begon de geschiedenis van Huls met Hendrik Huls toen hij een slagerij opende. Zijn zoon Willy bracht de zaak in 1966 op een hoger plan door droge worsten te produceren en zette zo een uitbreiding in gang die deze bescheiden onderneming uiteindelijk zou doen uitgroeien tot een van de belangrijkste kwaliteitsleveranciers van ons land uit Vlagtwedde.
Familiegeheim
Hoewel het exacte recept nog steeds een streng bewaakt familiegeheim is, hebben ze geleerd dat de belangrijkste ingrediënten van deze heerlijke droge worst varkensvlees, zout en kruiden zijn. Sindsdien is Huls droge worst een favoriet van veel mensen in het hele land. Voor iedere regio is er wel een speciale worst met specifieke kruiden.
Waarom is Huls droge worst dan zo populair?
Het draait allemaal om de smaak. Deze delicatesse heeft een geweldige smaak die ervoor zorgt dat je terugkomt voor meer! De zorgvuldige selectie van het varkensvlees en de kruiden komen samen om deze worst zijn unieke en heerlijke smaak te geven. Hij zit niet alleen vol complexe smaken, maar biedt ook maximale bevrediging in elke hap.
Traditie
Deze droge worst is onderdeel geworden van de Nederlandse culinaire traditie en wordt al generaties lang graag gegeten. Door zijn unieke smaak is hij populair in broodjes, salades en warme gerechten.
Op bezoek bij de Worstmeesters van Huls worst
Winston Post is op een missie om de geheimen achter het worst maken te ontdekken – en waar kun je beter beginnen dan bij Huls? Ook in de huidige tijd is Huls nog steeds een bedrijf van gepassioneerde experts. Henk Koster, René Teerlink, Arjan Zijlema en Lotte van Esch zijn onze Worstmeesters die de essentie belichamen achter ons uitgebreide assortiment ambachtelijke droge worsten.
1. De kruiden:
De geheime samenstelling van kruiden is de sleutel tot de perfecte worst.
De Worstmeesters van Huls maken hun unieke worsten niet alleen met vaardigheid en passie. Ze gebruiken ook een reeks kruiden om elk type de speciale smaak te geven die het populair heeft gemaakt. De combinatie van kruiden en specerijen is cruciaal voor het creëren van de perfecte worst. Met o.a. zwarte peper, gember, venkel en zout geven deze kruiden elke worst zijn aparte smaak. Onder de expertise van Worstmeesters begint Winston aan zijn reis met stap één: het selecteren van kruiden. Volg elke aflevering mee als hij elke stap in dit unieke proces van het maken van droge worsten doorloopt!
2.Vlees samenstelling: Hoe bereid je droge worst?
Het samenstellen van het vlees en de kruiden is nog maar het begin. Wat maakt de worsten zo uniek? We zijn het er allemaal over eens dat het de combinatie is van verschillende stukken varkensvlees, zoals schouder en buik, samen met onze speciale mix van kruiden die zorgen voor een volle smaak.
3. Vlees malen:
Het vlees malen is de derde stap en is essentieel voor het bereiken van de gewenste textuur. De worstenmakers kiezen voor een middel grove plaat, zodat alle stukjes goed in elkaar overlopen. Vervolgens worden de geheime kruiden toegevoegd aan het gehaktmengsel.
Het mixen van het gehakt met de kruiden is een essentieel onderdeel om de perfecte consistentie te creëren. Dit mengen zorgt ervoor dat alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld voordat de darmen worden gevuld. Dit proces zorgt ervoor dat elke worst bij elke hap een consistente smaak en textuur heeft!
3.1 Darmen:
De volgende stap is het vullen van het vlees en kruidenmengsel in darmen, die zowel natuurlijk als kunstmatig kunnen zijn. Bij het kiezen van een darm moet Winston rekening houden met factoren als grootte, kleur en textuur.
4. Het fermenteren van de worst: dit nog beschrijven
De vierde stap is het fermentatieproces. Tijdens deze stap voegt Winston zout toe, waardoor de worsten sappig en mals blijven. Deze stap helpt de unieke smaak van Huls worsten te ontwikkelen. Het vleesmengsel wordt ’s nachts in een koele en vochtige omgeving gelaten, zodat het zoveel mogelijk smaak kan opnemen. Hoe langer het fermentatieproces, hoe rijker en dieper de smaak van de worst zal zijn.
5. De droogkamer:
De vijfde stap is de droogkamer. In deze stap neemt Winston zijn vers gegiste worsten en plaatst ze gedurende twee maanden in een droogkamer. Gedurende deze tijd worden de worsten blootgesteld aan de droge en constante temperatuur van de kamer, waardoor het vocht aan het vleesmengsel wordt onttrokken. Dit droogproces is het geheim achter het bereiken van de unieke smaak en textuur waar Huls worsten bekend om staan.
6. Het roken van de droge worst:
De zesde en laatste stap is het roken. Dit proces versterkt de smaak van de droge worsten nog verder, waardoor ze een rokerig aroma en smaak krijgen. De Huls Worstmeesters kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals eiken- of beukenhout, om elke worst zijn aparte smaak te geven. Na deze stap zijn de worsten klaar om verpakt te worden!
Van het selecteren van kruiden tot het roken in de kamer, deze zes stappen omvatten wat Huls droge worst zo speciaal maakt. Met hun unieke mengsel van kruiden, verschillende stukken varkensvlees en het twee maanden durende droogproces hebben deze worsten veel mensen voor zich gewonnen.
7. Het proeven van de droge worst
De laatste stap, die een kwaliteitscontrole mogelijk maakt. De Huls Worst Meesters gebruiken hun expertise om ervoor te zorgen dat elke worst voldoet aan hun hoge normen voor smaak, textuur en geur. Na deze laatste stap zijn de worsten klaar om te worden verpakt en verzonden!
FAQ: Veel gestelde vragen
Het velletje van de worst weg pellen: Hier is een snelle en gemakkelijke oplossing!
Voor het beste resultaat is het aan te raden je droge worst een paar minuten in lauw water te laten weken voordat je hem probeert te villen. Dit maakt het proces eenvoudiger, omdat de nattigheid van deze stap het omhulsel losser en zachter maakt. Daarna zou het geen probleem moeten zijn om de dunne buitenlaag er zo nodig met een mes af te snijden.
Waar kan ik de heerlijke worsten van Huls kopen?
De verrukkelijke droge worst is in het hele land bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. De beschikbaarheid verschilt per locatie, dus kijk goed bij je plaatselijke winkel wat er op voorraad is! Je kunt de heerlijke huls droge worst jumbo worst ook online kopen op geselecteerde kruidenierswebsites. Het aanbod van worst varieert van drentse droge worst, huls sticks en droge worst huls kostersworst.
Is het veilig voor aanstaande moeders om droge worst te consumeren?
Het eten van droge worst in verwachting kan gevaarlijk zijn, tenzij de gedroogde worst gekookt is. Goed koken wordt bereikt wanneer een kerntemperatuur van 70°C of hoger is bereikt; dit proces wordt doorgaans niet toegepast op onze producten. Wil je toch van onze droge worsten genieten? Gelukkig bieden we twee versies die de juiste bereiding hebben ondergaan: Drentse Kosterworst en Groninger Metworst! Deze zijn veilig voor consumptie door zwangere vrouwen, maar let op de hardere textuur in vergelijking met hun ongekookte tegenhangers.
Hoe kun je de droge worst het beste bewaren?
Houd je van je worst aan de zachtere kant? Laat hem in de verpakking tot ongeveer 30 minuten voor het opdienen voor een malse textuur. Als je liever stevigere link hebt, haal hem dan uit de verpakking en hang hem op een luchtige plek op kamertemperatuur – zoals een voorraadkast of kast – zodat overtollig vocht kan verdampen. Op die manier wordt je worst precies zoals jij hem het liefst hebt!
Kan ik een huls mesjes kopen?
Het huls droge worst mesjes kun je gratis aanvragen. Ga je gang en vraag je eigen huls kartelmes bij ons aan! Stuur gewoon twee barcodes van alle Huls producten naar ons op via de post en zorg voor voldoende frankering. Als je dat doet, hebben we het mes in een mum van tijd bij je thuis. Meer informatie over huls vlagtwedde bezoek de website https://www.hulsdrogeworst.nl
Bestel je huls droge worsten direct online
Om welke producten het gaat kun je in de worstshop uitzoeken.