Bavette bbq
Bavette, vanglap, vinkelap of halve maan of ook wel flank steak genoemd. Het is een een mager stuk rundvlees wat uit de buik wordt gesneden. Het is een dikke lap vlees in de vang/buik van het rund.
Kenmerken rundvlees structuur
Het vlees kenmerkt zich doordat het een grove structuur heeft welke lang van draad is. Vroeger was dit in de slagerij een stuk vlees wat verwerkt werd tot gehakt of stoofvlees. Destijds was het een ondergewaardeerd stukje vlees. Het is een echte steak die mals is en veel smaak heeft. Grill hem kort en krachtig en serveer hem medium-rare en dun gesneden.
Rundervlees Bavette kopen
Het stoere stuk vlees wat je graag op je bord wil hebben leggen wordt steeds bekender. Nu de Thuis kok steeds meer in de tuin achter de barbecue staat komen de grotere stukken vlees ook meer en meer aanbod.
Wat is de beste kerntemperatuur voor de Bavette?
Grill of bak de bavette zo’n 2,5 minuut direct op het hete rooster van de barbecue of in een grillpan. Doe dit hetzelfde met de andere zijde totdat hij mooi is dichtgeschroeid. Leg de vanglap indirect om te garen tot een de gewenste temperatuur. Gebruik een kerntemperatuurmeter om het te meten als je de bavette medium rare wilt hebben op 52 °C. Met deze temperatuur heb je een mooie roze kleur van binnen en alle smaken top! Medium rare is de beste gaarheid voor een lekkere bavette.
Temperaturen voor rundvlees
- Red: van 48-50 °C
- Rare: 51-53 °C
- Medium-rare: 54-57 °C
- Medium: en 63 °C
- Well-done: 63 °C of hoger
Welke Rub voor bavette kruiden?
De bavette kruiden is erg lekker als je hem vooral neutraal houdt qua smaak. Gebruik dan olijfolie zeezout en na het bakken grove peper uit de molen. Wil je toch een bavette marineren gebruik dan olijfolie en een rundvlees bbq rub. De bavette bbq rub heeft dan vooral wat tinten van cacao en koffie. De diepe kruiden tinten geven de juiste smaak aan rundvlees.
Wat kost een kilo bavette?
Bestel je een stuk bavette bij de slager dan is de prijs afhankelijk van welk rund de vinkenlap afkomstig is. De kg prijs varieert tussen de 13,- en 18,-. Bij supermarketen zoals AH en Jumbo ligt de bavette prijs rond 18,- á 25,- per kilo. Omdat het stukje vlees nog wat onbekender is, is het voor iedereen betaalbaar. Het bakken van het stuk rundvlees heeft wel wat vaardigheid nodig om te bereiden. Het is een groot stuk vlees met dikke en dunne delen wat medium het beste tot zijn recht komt met slechts basis kruiden zoals peper en zout. Maar wil je wil eens wat anders proberen neem dat wat lekkere grillkruiden gemengd met verse knoflook, rozemarijn en olie. Besmeer je bavette lekker in met de marinade en herhaal dit regelmatig tijdens de garing voor het beste resultaat
Hoe bak je de ideale bavettef op de barbecue? Gebruik dit stappenplan en het kan bijna niet fout gaan.
We gebruiken hier een barbecue als voorbeeld maar een grillpan kan ook prima om je steak in te bereiden
- Temperatuur: Laat de bavette op kamertemperatuur komen. De kou moet uit het vlees en met een halfuurtje buiten de koelkast moet dat lukken. Bak je de steak koud uit de koelkast dan kan hij taai worden omdat hij schrikt op de barbecue.
- Kruiden: Gebruik een beetje olie om je steak in te smeren. Olie zorgt voor een goed korst om je vlees. Kruid de bavette met alleen wat zout of kruiden. Peper de steak pas na het bakken. Het hete vuur zorgt ervoor dat de peper verbrand en geeft een bittere smaak. Variatietip: gebruik olijfolie, knoflook, rozemarijn, en zeezout als kruiden mengsel, erg lekker.
- Gebruik een tang: Prik nooit in een stuk vlees bij het keren van het vlees. Je prikt dan in gespannen vlees waarbij de vleessappen weglopen en dat is zonde.
- Bewegen: Tijdens het grillen is het belangrijk dat je het vlees niet continu gaat draaien maar laat het maar knapper worden door het vuur. Gebruik een tang om je bavette gelijkmatig te garen.
- Bak temperatuur: Op hoog vuur schroei je de bavette dicht zodat er een lekker bruine kleur aan elke kant is ontstaan.
Dit doe je in zo’n 2,5 minuut per zijde. - Temperatuur vlees: Zorg ervoor dat je een koude zone op barbecue hebt zodat hij rustig kan garen tot een gewenste temperatuur van zo’n 52 graden. Gebruik hiervoor een digitale thermometer.
- Steak rood: Hou je van een rode kleur aan de binnen kant van je steak dan is 48 – 50 °C voldoende.
- Vlees rose: Hou je van een rose kleur aan de binnen kant van je steak dan is 51 – 53 °C de beste temperatuur.
- Laat vlees rusten: Leg aluminiumfolie klaar om je bavette erin te leggen. Vouw het licht in elkaar en laat het 10 minuten rusten. Zo neemt de spanning van het vlees af en blijven de sappen in het vlees zitten.
- Na kruiden: Bestrooi als laatste de steak nog licht met wat peper.
Bavette Chimichurri
Nadat je de bavette lekker hebt bereid op de barbecue en gesneden kun je hem af toppen met bijvoorbeeld een chimichurri dressing of een cranberry chutney te koop bij ah. De zoetige cranberry chutney is een mooi tegenhanger van de hartige stuk vlees.
Wat is het verschil tussen een biefstuk en een bavette?
Bavette is een biefstuk variant wat veel minder bekende is en benoemd wordt als een steak. De steak komt uit de buik, vang van de koe. Dit is rundvlees wat aan de zijkant, bij de achterpoten in de buikholte van de koe zit. De functie van de buik is hard werken om al het gras wat gegeten wordt te verwerken. De spier wat een bavette is kenmerkt zich als werkvlees en heeft een grove structuur maar met heel veel smaak. Direct gebakken op het heetste deel van de barbecue en vervolgens kort van draad gesneden zal de smaak je verrassen.
Hoe maak je bavette kamado caveman style?
Een bavette bereiden op de caveman style is zoals de holbewoners vroeger hun vlees bereiden. Bereid het vlees direct op houtskool zoals in de prehistorie, gek of niet maar het werkt! Temperatuur is de belangrijkste basis. De bbq heeft een temperatuur nodig tussen de 220 – 250 ºC. Je gaat namelijk de bavette direct op de hete kolen bakken, ja zonder rooster. Als je kolen heet genoeg zijn plakt het vlees er namelijk niet aan vast.
In deze video laten ze zien hoe een longhaas caveman style wordt bereid maar een bavette werkt volgens het zelfde principe.
Bavette stoven tot draadjesvlees?
De bavette wordt meestal kort gebakken als biefstuk. Maar bavette stoven is goed mogelijk. Juist omdat het een grove structuur heeft is het ook prima om te stoven. Gestoofd en wel na zo’n 2,5 á 3 uur kun je het vlees makkelijk uit elkaar trekken.
De bavette rollade
De bavette rollade is wat minder bekend maar een feest om te eten. De rollade op bbq moet volgens het slow cooking proces gegaard worden. Dat betekent de rollade langzaam moet garen. De bavette rollade is ook goed te bereiden in de oven. Vlinder de halve maan, besmeer hem vervolgens met kruiden, pesto, basilicum, pijnboompitten en Italiaanse kaas. Rol de rollade op en knop hem op met een slagerstouw. Braad de rollade eerst direct aan op hoog vuur en leg de bavette rollade dan indirect. Gebruik een kerntemperatuurmeter voor de juist gaarheid van je rollade die low en slow medium mag zijn en dat is zo’n 60 – 63 °C. Leg aluminiumfolie klaar om je bavette rollade erin te rollen. Vouw het licht in elkaar en laat het 10 minuten rusten. Zo neemt de spanning van het vlees af en blijven de sappen in het vlees zitten. Snijdt dan mooi dunnen plakken en genieten maar.